Секретар Иванишевић обишао радове на унутрашњим просторијама и спомен соби у Карловачкој Богословији

Сремски Карловци, 5. јул 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је Богословију ,,Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима. Секретар Иванишевић и ректор Богословије, протојереј мр Јован Милановић, обишли су радове на уређењу ентеријера овог значајног културно-историјског и духовног здања, за који је Покрајински секретаријат за привреду и туризам путем јавног конкурса намењеног недобитним организацијама са територије АП Војводине од значаја за развој туристичког потенцијала, доделио око 4 милиона динара.

Адаптација унутрашњих просторија и посебно ,,спомен собе“ са аутентичним скамијама и раритетним предметима из деветнаестог века, јесте детаљ који ће сврстати Богословију ,,Свети Арсеније Сремац“ у понуду културног и верског туризма у Сремским Карловцима. Спомен соба ће бити опремљена и савременом технолошком опремом.

Сам пројекат и иницијатива за обновом овог здања и њеног наслеђа проистекла је из потребе да се и сама Богословија постави на туристичку мапу и понуду Сремских Карловаца, као још један у низу објеката од изузетне важности за културу, образовање, религију, те историјско и туристичко добро нашег народа и овог поднебља, за што бољи приказ сачуваног материјала посетиоцима.

Обилазећи радове, секретар Иванишевић је истакао да је од изузетне важности улагати у верски туризам, а кроз обнову и адаптацију објеката од значаја и њихову имплементацију у туристичке токове и у оквиру туристичких мапа. Он је додао да се овим континуирано ради на очувању културно-историјских знаменитости, објеката и наслеђа овог поднебља, те на подизању свести посетилаца о чињеници да је верски туризам веома значајан, за који постоји велико интересовање, али и да је неопходно обнављати и унапређивати његову инфраструктуру. Поред тога, оваквим приступом стварају се нови модели представљања наслеђа и јачање доживљаја посетилаца.

Карловачка Богословија представља драгуљ не само Сремских Карловаца, већ и читаве Републике Србије и региона, стога је неопходно радити на очувању њеног материјалног и нематеријалног културног наслеђа, кроз поменуту адаптацију унутрашњих просторија, као и рестаурацију предмета и списа од историјске и духовне важности. Увођењем нових технологија и дигитализације планира се креирање свеобухватне електронске базе Богословије, како би се иста безбедно понудила широј јавности.

Обиласку Богословије и радова који су у току, присуствовао је и помоћник покрајинског секретара за област туризма, Милан Јарић, и директор Фонда ,, Европски послови“, Александар Симурдић.