Pokrajinski sekretar Ivanišević, uručio sertifikate o završenoj obuci za turističke vodiče

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, uručio je sertifikate o završenoj obuci za turističke vodiče polaznicima prvog ciklusa obuka, u organizaciji Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije i Centra za razvoj i edukaciju turističkih vodiča ,,CenTour” pri Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, uz podršku Sekretarijata.

Ivanišević je istakao da su turistički vodiči su veoma značajni za prvi doživljaj turističke destinacije, te da se Sekretarijat značajno opredelio prema obrazovanju deficitarnih kadrova, posebno u turizmu, ugostiteljstvu, te da ove obuke pružaju najbolji turistički vodiči u Srbiji, po ugledu na najbolje svetske turističke vodiče.

Ivanišević je dodao da se za ovaj ciklus obuka prijavilo preko pedeset zainteresovanih kandidata u veoma kratkom roku, od kojih je odabrano njih 16 šesnaest.

,,Ideja jeste da i u sledećoj godini nastavimo edukaciju. U ovoj godini će se još svakako edukovati zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, poput kuvara. Napravićemo prvu edukaciju u oblasti veštačke inteligencije za zaposlene u turizmu. Pored istorijski niske stope nezaposlenosti u AP Vojvodini, suočavamo se i sa nedostatkom radne snage u specifičnim delatnostima, posebno u sektoru usluga. Trudimo se da kroz ovakve edukacije popunimo te specifične praznine na tržištu rada“, rekao je resorni sekretar.

Praktična obuka za turističke vodiče odvija se u okviru projekta „Organizacija obuke turističkih vodiča u AP Vojvodini“, a u cilju unapređenja veština i tehnika vođenja, po metodologiji Svetskog udruženja turističkih vodiča (World Federation of Tourist Guide Association – WFTGA).

Organizator obuka su Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije i Centar za razvoj i edukaciju turističkih vodiča ,,CenTour“ pri Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Ovo je prva obuka nakon kovid pandemije, ujedno i jedinstvena obuka u svetu i svuda se istovetno primenjuje. Obuku sprovodi Ivana Ćuruvija, licencirani vodeći trener Svetskog udruženja turističkih vodiča.

Obuke se realizovane krajem prošle godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a prijavljeni kandidati su pored teorijske, prošli i praktičnu obuku, kako bi na profesionalan način učestvovali u rastućoj turističkoj privredi.