Ivanišević: 10 miliona dinara za jačanje kongresnog turizma u AP Vojvodini

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, predstavio je danas novi javni konkurs za organizovanje manifestacija, odnosno za održavanje kongresa. Ukupan iznos sredstava opredeljenih za ovu namenu je 10 miliona dinara, a sam konkurs je otvoren do 18. novembra 2023. godine. Sredstva su namenjena za organizaciju kongresa kao vrste manifestacije koji se održavaju na teritoriji AP Vojvodine od 1. novembra 2023. godine do 31. oktobra 2024. godine.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam na ovaj način pruža podršku udruženjima građana koja se bave unapređenjem turističke ponude i koja organizuju kongrese, afirmacija kongresnog turizma kao značajnog faktora razvoja turizma u AP Vojvodini, podizanje profesionalnih standarda kongresnog turizma i unapređenje kongresno turističke ponude uz pozicioniranje Vojvodine kao poželjne turističke destinacije.

,,Po prvi put u ovom mandatu raspisujemo konkurs za podršku kongresnim manifestacijama. On se od konkursa za manifestacije za koji smo opredelili oko 90 miliona dinara, razlikuje po tome što ima za cilj podršku tom specifičnom vidu organizacija kongresa, kako bismo vratili kongresni turizam na mesto na kom je bio pre epidemije korone. Znajući da su Beograd, Zlatibor i Vrnjačka Banja predvodnici kongresnog turizma, ideja nam je da se Novi Sad, Subotica, ali i manja mesta profilišu kao mesta gde se mogu organizovati kvaliteni kongresi“, istakao je Ivanišević, dodavši da su kongresi važni jer se radi o višednevnoj manifestaciji, većem broju noćenja, dok je sam cilj produženje vremena koje turisti provedu na određenoj destinaciji na kojoj se kongres odvija.

Ivanišević je naglasio da su organizaori u obavezi da kongres organizuju na teritoriji Vojvodine, te da se bespovratna sredstva dodeljuju u iznosu od najmanje 200.000 dinara do najviše 2.000.000 dinara sa PDV-om, a da se pored sredstava prihvatljivih Pravilnikom, prihvataju i troškovi za predavače, troškovi prevođenja ovlašćenih prevodioca, kao i troškovi transporta i iznajmljivanja prevoznih sredstava za organizovanje turističkog obilaska Vojvodine za učesnike Kongresa.

Pravo učešća na Konkursu imaju udruženja građana i druge neprofitne institucije upisane u registar Agencije za privredne registre sa aktivnim statusom, sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine pre 1. januara 2023. godine sa aktivnim statusom, koje svojim programima afirmišu i podstiču ciljeve Konkursa, odnosno kongresni turizam.

Kongresni turizam se razvija kao specifičan vid turizma u okviru kog glavni motiv jeste učestvovanje na stručnim skupovima i manifestacijama različitog karaktera, uz neizostavnu razmenu ideja, stavova, mišljenja. Pretpostavka je da su učesnici na kongresima zahtevni gosti koji očekuju tačnost, pouzdanost, kvalitet, uz adekvatno isplanirane aktivnosti, hotelsku i saobraćajnu infrastrukturu i uz, povrh svega, profesionalan pristup od strane organizatora.