Ivanišević na panelu posvećenom ekonomskom osnaživanju osoba sa invaliditetom: osobe sa invaliditetom su važni na tržištu rada

Danas je u novosadskoj Kulturnoj stanici ,,Svilara“ upriličeno predstavljanje projekta pod nazivom „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, u organizaciji Fondacije Divac, USAID-a i Foruma mladih sa invaliditetom, kao i drugih partnera na projektu. Ovaj Projekat traje četiri godine, od 2022. do 2026. godine, i u mnogome će pomoći osobama sa invaliditetom da ostvare pravo na jednak pristup zapošljavanju, te učiniti njihov pristup tržištu rada otvorenim, dostupnim i inkluzivnim.

Vrednost Projekta je dva miliona dolara, a finansiran je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID Srbija).

U okviru ovog projekta, danas je organizovan skup za medije, u cilju predstavljanja projekta i aktivnosti na lokalnom nivou, kao i diskusija o izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom pri pronalaženju posla i zapošljavanju, sa akcentom na predstavljanju glavnih aktivnosti za ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom na lokalu.

Pored psihosocijalne podrške, projekat predviđa karijerno vođenje, stručne obuke, radnu praksu za mlade sa invaliditetom, kako bi se iznašli i sproveli mnogi mehanizmi za finansiranje pomenutih aktivnosti, posebno u oblasti preduzetništva, a jedan od fokusa jeste i izgradnja kapaciteta poslodavaca u cilju podrške inkluzivnog zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Prema rečima organizatora, u okviru procesa jačanja svesti o aktuelnim problemima, ali i rešenjima ovog socijalno važnog pitanja, uloga medija i resornih institucija je od ključne važnosti kako bi se ukazalo široj javnosti i poslodavcima na ovo pitanje.

Učesnik uvodnog panela bio je pokrajinski sekretar za privredu i turiram, dr Nenad Ivanišević, koji je, ovom prilikom, naglasio da je jedan od ključnih resora Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i da je sprovođenje aktivne politike zapošljavanja na teritoriji Vojvodine od izuzetnog značaja, a u kojoj podršku Sekretarijatu pruža i Nacionalna služba za zapošljavanje, pokrajinska i lokalne filijale.

,,Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i profesionalnoj rehabilitaciji prepoznaje obavezu poslodavaca da imaju određen broj zaposlenih OSI, ili da plaćaju određeni iznos, mada bi trebalo insistirati da se OSI zapošljavaju. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u svakom svom konkursu prednost daje privrednim subjektima koji imaju zaposlene OSI. Tako smo usmerili preko 100 miliona dinara upravo tim subjektima koji jesu iskazali društvenu odgovornost. Ideja jeste da u našem novom programu prekvalifikacija i dokvalifikacija u IT sektoru koji kreće od sledećeg meseca, posebna mesta za besplatnu prekvalifikaciju i dokvalifikaciju budu namenjena OSI kako bi mogli da steknu praktično znanje u oblasti IT-ja i da se zaposle“, rekao je sekretar Ivanišević.

Očekivani rezultati po okončanju projekta jeste unapređenje veština neophodnih za zapošljavanje do 1.500 osoba sa invaliditetom, unapređeni kapaciteti kod čak 200 poslodavaca, kao i efikasno uspostavljena mreža mentora i novi finansijski instrumenti za zapošljavanje OSI.