Ivaniševiću uručeno odlikovanje – Krst Vožda Đorđa Stratimirovića

Novi Sad, 13. oktobar 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, počasni je nosilac odlikovanja ,,Krst Vožda Đorđa Stratimirovića“, koji mu je danas uručen uz Ukaz za požrtvovanost, istrajnost i borbu za očuvanje tradicije, a uz blagoslov i podršku potomaka porodice ovog srpskog velikana.

Ukaz koji su potpisali Episkop sremski Gospodin Vasilije, i potomak Vožda Stratimirovića, Ivan Stratimirović, uručio je lično predsednik Centra za razvoj Šajkaške, i treći potpisnik Uzaka, Danijel Kulačin, čiji je Centar začetnik i nosilac ideje o uspostavljanju ovog jedinstvenog priznanja koje odaje počast jednom od najznačajnijih istorijskih ličnosti, komandanta u važnim i sudbonosnim bitkama koje je vodila srpska vojska.

Đorđe Stratimirović, komandant srpske vojske 1848. godine Austrougarskoj, srpski general koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd, potiče iz ugledne kuće veleposednika porodice Stratimirović iz Kulpina, koja poreklo vodi iz Hercegovine. Rođen u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, sahranjen je u Beču gde je preminuo 15. decembra 1908. godine.

Na inicijativu Centra za razvoj Šajkaške, uz podršku potomaka porodice Stratimirović, posmrtni ostaci su 27. septembra 2021. godine preneti u Srbiju, tačnije u Sremske Karlovce, te položeni na počinak u zemlji gde je rođen, a tim povodom je u Sabornoj crkvi Svetog Nikole održana liturgija i opelo koje je služio vikar patrijarha srpskog Porfirija episkop hvostanski Justin.

Sekretar Ivanišević se ovom prilikom zahvalio na ukazanom poverenju, istakavši da ovo odlikovanje sa sobom pored simbolike i kulturno-istorijske snage, nosi veliku odgovornost, odgovornost prema porodici, istoriji, tradiciji, misiji, a prevashodno prema ljudima za koje se smatra odgovornim.

Današnjem svečanom uručenju odlikovanja i uručenju Ukaza, prisustvovao je predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka Vožda Đorđa Stratimirovića, Aleksandar Đurđev.