Дводневна манифестација ,,Дани Војводине“ у Подгорици

Подгорица, 28. октобар 2017. – Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, обиласком „Војвођанског сокака“, означили су јуче почетак дводневне манифестације „Дани Војводине“ у Подгорици, у оквиру су грађанима главног града Црне Горе бити представљени туристички, привредни и културни потенцијали Војводине. Отварању манифестације присуствовали су потпредседници Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и Иван Ђоковић, и амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац.

Председник Мировић и градоначелник Подгорице Стијеповић су се, на састанку одржаном непосредно пред отварање „Дана Војводине“ сагласили да су организовање Дана Подгорице и Црне Горе у Војводини, размена на културном нивоу,сарадња у области пољопривреде и науке, те заједнички наступ на трећим тржиштима, само неке од области у којима постоји могућност за унапређење сарадње АП Војводине и Подгорице.

„Односи између Србије и Црне Горе су веома добри, а реализација инфраструктурних пројеката у обе државе не само да ће повећати везе већ и мобилност туриста у обе земље“, рекао је председник Мировић. Он је нагласио да дводневна манифестација Дани Војводине у Подгорици није само туристички догађај, већ културни и привредни, посебно ако се имају у виду и састанци са преко 20 компанија који се организују овим поводом у Привредној комори у Подгорици.

Градоначелник Стијеповић нагласио је да је идеја, с обзиром на бројну црногорску заједницу у Војводини, да се организују и Дани Подгорице и Црне Горе у Новом Саду. Он је додао да ће овакве иницијативе допринети порасту броја туриста и у Подгорици и у Војводини.

Мировић се, након обиласка штандова са делегацијом Покрајинске владе и разговора са привредницима и туристичким посленицима из Војводине који су изложили своје производе на Тргу независности, захвалио градоначелнику Подгорице и његовим сарадницима, на прилици да Војводина представи своје своје потенцијале.

„Има пуно разлога за овакве контакте, јер смо повезани на све могуће начине, кроз привредне и туристичке потенцијале, као и на пољу културе“, истакао је Мировић и изразио уверење да ће ова манифестација постати традиција, те да ћемо се наредних година окупљати и у Новом Саду и у Подгорици, јер за тиме постоји потреба.
Делегација АП Војводине, на челу са председником Покрајинске влaде Игором Мировићем, састала се данас и са министром одрживог развоја и туризма у Влади Црне Горе Павлом Радуловићем.

Председник Мировић и министар Радуловић изразили су задовољство због одличних односа и сарадње Србије и Црне Горе, посебно у области туризма. Наглашено је да треба искористити моменат на европском и светском тржишту туризма кроз узајамну промоцију и увезивање туристичких производа и привреде Црне Горе и Србије, истакавши притом да ће либерализација визног режима и унапређење инфраструктуре значајно допринети бољем резултату у сектору туризма.

Министар Радуловић је истакао да Црна Гора и Србија имају значајну шансу за остваривање још бољих резултата у туризму кроз заједнички наступ на далеким тржиштима који се спроводи кроз заједничку промоцију, наступ на сајмовима и креирање заједничког туристичког производа за туристе са ових тржишта. Саговорници су изразили задовољство због чињенице да је остварен раст броја туриста из Србије који су посетили Црну Гору, као и туриста из Црне Горе који су посетили Војводину. На састанку је закључено и да има простора за појачану сарадњу у областима којa je у заједничком интересу Црне Горе и Србије.

,,Војвођански сокак“ ће грађанима Подгорице и туристима пружити прилику да се упознају са војвођанским етно мотивима, будући да је замишљен као уређено етно војвођанско двориште. Посетиоци могу да купе типичне војвођанске сувенире, а манифестација је обогаћена пратећим програмом у којем учествују глумци и промотери, КУД “Светозар Марковић” из Новог Сада и тамбурашки оркестар „Романса”.

Дане Војводине у Подгорици су организовали Покрајинска влада и Туристичка организација Војводине.