Ćurčić i Ivanišević uručili ugovore preduzetnicama: 7,3 miliona dinara za kapitalne i tekuće subvencije u 2024. godini

Danas je upriličena dodela ugovora korisnicama sredstava po Javnom konkursu namenjenom ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina i opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2024. godini.

Za tu namenu, kao bitnom segmentu razvoja ukupne privrede i preduzetništva u AP Vojvodini, na ovogodišnjem javnom konkursu koji Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam zajedno sprovodi sa kabinetom potpredsednika Pokrajinske vlade i sa Savetom za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, dodeljeno je ukupno 7,3 miliona dinara, tačnije šest za kapitalne subvencije za 29 korisnica i 1,3 miliona dinara za tekuće subvencije za ukupno 11 korisnica sredstava.

Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, formiran je 2020. godine, a žensko preduzetništvo je jedna od prioritetnih tema kojima se Savet bavi.

Potpredsednik Ćurčić ističe da su Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u potpunosti posvećeni ženama preduzetnicama i delatnostima kojima se bave.

,,Kroz sve ono što smo uradili zajedno sa Sekretarijatom sa zadovoljstvom konstatujemo da je urađeno mnogo iz nadležnosti Pokrajinske vlade kako bismo pomogli ženskom preduzetništvu. Kada pričamo o preduzetništvu, njega karakterišu dve ključne stvari – hrabrost da se uđe u preduzetničke vode sa jedne strane i sa druge strane ideja da se pokrene novi biznis“, rekao je Ćurčić, dodaviši da su preduzetnice pokazale hrabrost, smelost i sposobnost da se upuste u ,,preduzetničke vode“, ističe potpredsednik Pokrajinske vlade.

,,Prošle godine smo raspisali dva javna konkura gde smo dodelili preko 22 miliona dinara za žensko preduzetništvo za 135 biznisa koje ste upravo vi pokrenule. Na danljšnji danzaključićemo 40 novih ugovora i na taj način ćemo vam pomoći da pokrenete i unapredite vaše biznise, a samim tim da u vašem okruženju pružite podršku drugima koji žele da se bave preduzetništvom. Pokrajinska vlada pokazuje spremnost, želju i volju da u tome pomogne i učestevuje“, rekao je Ćurćić.

Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević često napominje da je preduzetništvo šansa i mogućnost, te da li će neko postati preduzetnik, odnosno preduzetnica zavisi od onoga ko je odlučio da bude preduzetnik.

,,Verujem u hrabrost ljudi koji se bave preduzetništvom. Ne verujem u predrasude. Čestitam vam na tome što, pored ovoga što sada nije više 500, već 720 evra, a to je cena vašeg neformalnog rada, a to je sve ono što imate van radnog mesta. Vi pored tog posla, imate hrabrosti, vremena, mogućnosti da nastavite da se borite da Srbija bude još bolje mesto za sve nas. Trud pokazuje koliko na tržištu može da se postigne, a to je naš cilj. Ne merimo vaše biznise i ne mešamo se u to što radite, ali smo tu da vam damo vetar u leđa, kako biste razvijale biznis, da rastete, da zapošljavate“, rekao je Ivanišević, i podsetio da je u prethodnom mandatu, uključujući i predmetni konkurs, Sekretarijat dodelio preko 130 miliona dinara za unapređenje ženskog preduzetništva.

Pokrajinski sekretar je najavio nekoliko novina u Pokrajinskom sekretaijatu za privredu i turizam, počev od konkursa iz oblasti zapošljavanja, potom javni poziv koji će biti raspisan tokom naredne sedmice za učešće na Međunarodnom poljopljivrednom sajmu u Novom Sadu i naposletku, 27. aprila se pokreće novi ciklus akademije za preduzetništvo, bez naknade za one koji žele da steknu nova znanja i veštine.