Firma porodice Meleg u Kaću sinonim za uspešnu simbiozu nauke i privrede – u poseti kompaniji ,,MKM Baits“ d.o.o.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, pomoćnik pokrajinskog sekretara, mr Milan Jarić, član saveta Mesne zajednice Kać, Uroš Lončar, sa kolegama i saradnicima su danas posetili veoma uspešnu porodičnu firmu porodice Meleg, sa sedištem u Kaću, gde se na najsavrmeniji način uz mnogo truda, znanja i zalaganja danas proizvode oprema i mamci za ribolov visokog kvaliteta, uz HACCP i standard ISO 9001, kao i uzgoj ribe i opremu za ovaj proces.

Prema rečima Zorana Melega, koji je pokrenuo čitavu ideju i sam koncept na koji se sve navedeno izrađuje, sve je počelo 1988. godine, kada je i sam bio u potrazi šaranskim mamcima, tzv. boilama, došavši, pritom, u dodir sa tadašnjim tehnologijama i eminentnim stručnjakom, tvorcem boila iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ubrzo potom, Meleg postaje i distributer ove opreme u Jugoslaviji, nakon čega započinje sopstvenu, tehnološki ispravnu proizvodnju.

Samo preduzeće je osnovano 1992. godine.

Promocijom pecanja, tačnije modernog šaranskog ribolova, sprovodio je edukacije u regionu i mnogim evropskim zemljama, osnovao šaransku federaciju Jugoslavije, a kao njen predstavnik pokrenuo je mnogobrojne edukativne programe za decu i odrasle.

Promoter je engleskog koncepta ,,uhvati i pusti“.

Sekretar Ivanišević je istakao da je simbioza Pokrajinske vlade, mesnih zajednica i vrednih porodica, najvažniji aspekt kada govorimo o napretku naše zemlje, te da je ova porodična firma dokaz da Srbija ima čime da se pohvali.

,,Ono što izdvaja današnju posetu jeste da svedočimo nečemu što se proizvodi samo u Srbiji. Govorimo o autentičnom, srpskom brendu iz Kaća. Pokrajinski sekretarijat će, kao i do sada, kada smo se uverili u ovakve ideje, podržati preduzetnike i u proizvodnom delu, ali svakako i u razvoju turizma za koji imamo odlične pokazatelje“, rekao je Ivanišević, dodavši da su ovakvi kapaciteti i vredni ljudi najveća vrednost AP Vojvodine što je ujedno i čini najrazvijenijom regijom u Srbiji.

U okviru proizvodnog pogona porodice Meleg u Kaću, pored uzgoja ribe, sprovode se i istraživanja i testiranja, a izgradili su dva test jezera nadomak fabrike.

Uroš Lončar ispred MZ kać je istakao da Kać ima izuzetan geografski položaj, nadomak Novog Sada, kao i da su u planu posebni infrastrukturni projekti koji će ovu mesnu zajednicu učiniti još uspešnijom i pristupačnijom za investitore.

,,Kać je sve masovniji i veliki su turistički potencijali. Uz proizvodni pogon, kao i turističko – rekreativni centar koji je u povoju, činiće ovo mesto veoma privlačnim, biće zanimljiva lokacija za posetu i uživanje“, istakao je Lončar.