U poseti Subotici: povratak stranih turista i produžetak boravka turista u ovom gradu

Danas se u Zelenoj sali Gradske kuće Grada Subotica, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, sastao sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem, i sa direktorkom Turističke organizacije Srbije, Marijom Labović, a u prisustvu bliskih saradnika iz gradske uprave i Turističke organizacije Subotice.

Sastanku su prisustvovali član veća za sport, Nataša Aleksić, član veća za oblast privrede, Srđan Samardžić, i direktor Turističke organizacije Grada Subotica, Aleksandar Medaković.

Učesnici susreta su razgovarali o aktuelnostima u pogledu turizma, o predstojećim projektima, te o pitanju smeštajnih kapaciteta i porasta broja stranih turista u ovaj grad, nakon pauze usled pandemije.

Direktorica TOS-a, Marija Labović je rekla da je glavni cilj današnje posete i sastanka priprema za novu turističku sezonu i postizanje još boljih ciljeva i rezultata.

,,Subotica se iz godine u godinu sve više penje na lestivici uspeha kao turistička destinacija u Srbiji. Važno je što je prošle godine, kada je ukupan promet od turizma bio oko 30 odsto manji u odnosu na rekordnu 2019. godinu, Subotica uspela da zabeleži veći promet i postigne svoj rekord, što pokazuje koliko je interesantna, primamljiva i kvalitetna turistička destinacija, kako za domaće, tako i za strane turiste“, rekla je Labović.

Pored toga, Turistička organizacija Grada Subotica aktivno promoviše od 2010. godine, kada je i osnovana od strane Grada, turističku ponudu lokaliteta i uspostavlja imidž Grada i jezera Palić kao atraktivne Turističke destinacije. Ova organizacija je veoma aktivna, te su se Ivanišević i Labovićeva upoznali sa načinom informisanja i propagiranjem turizma u Gradu, fokusirajući se na turizam kao na jednu od vodećih privrednih grana, a u skladu sa strategijom razvoja Grada, razvijajući turističku svest svih relevantnih činilaca turističke privrede putem brojnih konsultantskih sekcija, info-pultova i drugo.

Iz TOGS ističu da je neophodno i stoga i u planu da se izradi strategija razvoja turizma Subotice i Palića, a s obzirom da Palić već ima master plan, kao jedan od strateških dokumenata.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, istakao je da je današnji sastanak upriličen zbog važnosti turizma za Suboticu, jer postoje ozbiljni projekti, očekivanja, a postoji i potreba da se Grad pripremi za predstojeću turističku sezonu.

,,Imamo razloga za optimizam, jer je 2021. godina uz uslove pandemijske krize bila rekordna za turistički promet na teritoriji Subotice, po mnogim parametrima, poput rekordne 72.000 poseta i oko 180.000 noćenja. Prezadovoljni smo pažnjom koju sva tri nivoa vlasti poklanjaju turističkoj oblasti Subotica i Palić. Palić je s pravom u centru pažnje s obzirom da je u prvoj kategoriji kao turistička destinacija u Srbiji“, rekao je Bakić.

Pokrajinski sekretar dr Ivanišević se nadovezao, rekavši da je Subotica sa Palićem nadaleko poznata po svojoj izvrsnosti.

,,Grad Subotica beleži, na svim poljima, izrazit napredak. U prethodnoj godini, Pokrajinski sekretarijat je uložio u Suboticu preko 50 miliona, koji su usmereni ka onima koji se bave privredom i turizmom, te da će se to i nastaviti i u 2022. godini. Svaki dinar uložen u bilo koji kapacitet, pre svega, zapošljava ljude, a drugo podiže broj noćenja i kvalitet kojim se Subotica diči“, rekao je Ivanišević, dodavši da podatak kojim se posebno ponosi jeste da je Pokrajinski sekretarijat svojim sredstvima sačuvao preko 4.000 radnih mesta, a da je otvoreno preko 500 novih radnih mesta na teritoriji AP Vojvodine.

Ivanišević je najavio da će Sekretarijat u toku godine finansijski podržati turističke organizacije kako bi izradile plansku dokumentaciju, kao i zajedničko učešće Grada Subotice i drugih loklanih samouprava na manifestaciji ,,Dani Vojvodine“, najavivši predstojeće održavanje ove manifestacije u Trebinju i Ljubljani, kako bi se zajednički predstavili svi lokalni turistički potencijali Vojvodine.