Успешан наступ српске привреде на Међународном сајму занатства и предузетништва у Цељу

Цеље, 12. септембар 2017. – Председник Покрајинске владе Игор Мировић,  који са делегацијом Покрајинске владе борави у радној посети Републици Словенији, данас је, на 50. јубиларном Међународном сајму занатства и предузетништва „МОС 2017“ у Цељу,  званично отворио заједнички изложбени простор  Покрајинске владе и Привредне коморе Србије, на коме се представља 15  компанија из Србије, превасходно производне и извозне оријентације. Отварању нашег штанда присустовао је и премијер Републике Словеније Миро Церар, који је пре тога данас отворио „МОС 2017“.

Председник Мировић је  рекао да Словенија и Србија остварују добру сарадњу у свим областима, али да је овај сајам, на коме ће бити представљено близу 1500 излагача из 30 земаља,  право место где је важно да се подцрта сарадња у економској области. У том смислу, он је навео да је,  у првих неколико година раста те сарадње, било много више инвестиција из Словеније у Србији, посебно у Војводини, те да је данас у компанијама са словеначким капиталом у Војводини близу седам хиљада запослених.

„У области сарадње у економији имамо разлога и за једну врсту вредновања новог успеха, на чему се још мора радити. Наиме, последњих година присутан је снажан тренд улагања српских пословних људи у Словенији. Полако се уједначава сразмера у спољнотрговинским односима, иако још увек постоји дефицит на нашој страни.  Та улагања охрабрују и чини ми се представљају  путоказ за нове инвестиције српских компанија у Словенији“, изјавио је Мировић.

Председник Покрајинске владе је рекао да, из контаката са привредницима који послују у Словенији, види да су веома задовољни начином на који су примљени  и истакао да ће на исти такав начин словеначке и друге компаније из целог света бити примљене у нашој земљи, за коју је рекао да је постала „хит“ у југоисточној Европи, ако се узму у обзир услови за улагања страног капитала, као и агилност Развојне  агенције Србије и Развојне агенције Војводине.
На крају свог обраћања, Игор Мировић се посебно захвалио председнику Владе Словеније, Миру Церару, за све што је учинио за развој словеначко-српских односа.

Током боравка у Словенији, председник Покрајинске владе са сарадницима – потпредседницима  Покрајинске владе Ђорђем Милићевићем и Иваном Ђоковићем, састаће се са словеначким министром економског развоја и технологије Здравком Почивалшеком и директором компаније ,,Siliko“ из Врхнике, која је познати словеначки произвођач техничких производа од еластомера и термопласта.

Овогодишњи Међународни сајам предузетништва у Цељу, прилика је за домаће компаније из разних сегмената привреде и индустрије да се повежу са потенцијалним партнерима из региона и из око 30 земаља света, те на тај начин да буду део ,,Дана добављача“ мултинационалних компанија, који се организује у оквиру Цељског сајма и који даје додатну вредност овој значајној привредној манифестацији, како би учврстили везе са словеначким привредницима и привредницима из читавог региона. 

Традиционално учешће домаћих компанија на једној од најугледнијих међународних изложби у Словенији, у многоме доприноси квалитетнијем позиционирању домаћих брендова у укупном извозу.

Према подацима Привредне коморе Србије, економска сарадња Србије и Словеније бележи узлазни тренд, како на билатералном, тако и на регионалном и мултилатералном плану. Заснована на трговинској размени, инвестиционим пројектима, регионалном повезивању у склопу Берлинског процеса, сарадња укључује и активности Коморског инвестиционог форума, подршку Републике Словеније европским интеграцијама Републике Србије, као и заједничко аплицирање за отворене позиве у оквиру европских фондова.

Словенија је међу првих десет спољно трговинских партнера Србије.

Сама сарадња између Словеније и АП Војводине је усмерена превасходно ка области привреде, пољопривреде, енергетике, туризма, науке и технолошког развоја. Велико интересовање се испољава у области финансирања локалних самоуправа и функционисања државне управе, те учешћа на међународним пројектима. Словенија је један од најзначајнијих трговинско-економских партнера и уједно један од најзначајнијих инвеститора у Републици Србији и АП Војводини.

Покрајинска делегација је присуствовала и свечаном отварању Цељског сајма МОС 2017 у Модрој дворани тог импозантног комплекса.