Uručeni ugovori po konkursu za žensko preduzetništvo: 7,5 miliona dinara za 49 preduzetnica u Vojvodini

Danas je u Pokrajinskoj vladi upriličeno svečano uručenje ugovora korisnicama sredstava po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu u 2022. godini. Ugovori u vrednosti od 7,5 miliona dinara za ukupno 49 preduzetnica, uručili su potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u saradnji sa Savetom za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, sproveo je pomenuti konkurs sa ciljem dodele bespovratnih sredstava kao vida podrške ženskom preduzetništvu koji predstavlja značajan segment razvoja ukupne privrede i preduzetništva u Vojvodini.

Od samog formiranja Saveta, njegov predani tim je nastojao da što bolje i efikasnije uoči probleme i potrebe svake preduzetnice u Vojvodini i snažnom zajedničkom podrškom doprinese boljem položaju žena u biznisu. Na čelu Saveta je potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, koji i sam kaže da pruža podršku ženskom preduzetništvu, preduzetnicama, vrednujući njihovu istrajnost i kreativnost.

,,Utrošena sredstva po javnom pozivu su najbolji pokazatelj uspešnosti sprovođenja istog, a naš utrošak je 100 odsto. Utvrđeno je da je pristiglo ukupno 156 prijava, od čega je bilo sredstava za 31 prijavu za kapitalne subvencije, tačnije za kupvonu mašina i opreme i za 18 prijava za tekuće subvencije namenjene za troškove usluga. Ukupna sredstva za kapitalne subvencije iznosila su pet miliona, a za tekuće 2,5 miliona dinara. Ukupna vrednost traženih kapitalnih subvencija po konkursu je nešto manje od 19 miliona dinara, dok je za tekuće zahtevani iznos nešto manji od 4 miliona dinara“, rekao je potpredsednik Ćurčić, zahvalivši se preduzetnicama što su se prijavile u velikom broju i u potpunosti ispratile javni poziv.

Potpredsednik Ćurčić je izrazio nadu da će broj zainteresovanih i prijavljenih preduzetnica i po narednim javnim pozivima biti još veći, kako bi se realizovao što veći broj projekata.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je sproveo konkurs namenjen ženskom preduzetništvu, a korisnice sredstava su ovim konkursom dobile priliku da konkurišu za refundaciju troškova, u ukupnoj vrednosti od 7,5 miliona dinara, za nabavku mašina, odnosno opreme, računarske opreme, softvera ili usluge, a u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga.

Prema rečima pokrajinskog sekretara dr Nenada Ivaniševića, naše zajedništvo danas pokazuje koliko nam je tema jačanja i ekonomskog osnaživanja žena veoma značajna i da samo ekonomski samostalna žena jeste i slobodna žena.

,,Ovaj konkurs pokazuje jasno opredeljenje Pokrajinske vlade koliko je ova tema značajna i važna. Nema slobodne žene ukoliko ona nije samostalna, ukoliko ona sama ne odlučuje o tome da li će da radi, čemu je sklona, da li će da razvija sopstveni biznis, i gde će da traži svoje mesto pod suncem. To je odluka same žene. Žena nije ničije vlasništvo i vreme je da promenimo narative i percepciju“, rekao je dr Ivanišević i dodao da će se praksa raspisivanja konkursa namenjenog ženskom preduzetništvu nastaviti, zahvalivši se kabinetu potpredsednika Pokrajinske vlade, Savetu i zaposlenima u Sekretarijatu na predanom radu i požrtvovanju prilikom sprovođenja konkursa.

Bespovratna sredstva po ovom konkursu odobrena su u visini do 90 odsto od fakturne, odnosno kupovne vrednosti bez PDV-a, dok je opseg odobrenih sredstava po korisniku iznosio najmanje 50.000 dinara, dok je maksimalan iznos utvrđen u odnosu na predmet nabavke. Na osnovu odluke po ovom javnom konkursu, 31 preduzetnica je korisnica sredstava po osnovu kapitalnih, a 18 po osnovu tekućih subvencija.