Tribinom „Profesija bez rodnih stereotipa“ obeležen Nacionalni dan rodne ravnopravnosti: U fokusu nisu samo žene već i rodni balans

Udruženje naučnica Srbije „SRNA“, koje broje već 73 članice, uspešne žene kako na profesionalnom tako i na ličnom planu, a povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, organizovalo je tribinu na temu „Profesija bez rodnih stereotipa“, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i sa Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

Protekle godine, Vlada Republike Srbije usvojila je odluku o ustanovljenju Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, koji će se svake godine obeležavati 11. juna. Na ovaj način, poslata je poruka da je rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji potrebno očuvati i unaprediti, kako bi svi imali jednake mogućnosti za rad, prosperitet i kvalitet života, što stvara preduslov da je rodna ravnopravnost razvojna pojava koja podrazumeva učešće i moć da se dela bez predsrasuda.

U saradnji sa Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, Udruženje SRNA nastoji da istraži, kako kažu ,,koliko različitost u području rodnosti može biti ohrabrujući ili ometajući faktor prilikom izbora profesija koje još uvek imaju rodni stereotip“.

Prema rečima organizatora, zastupljena je percepcija da postoje činjenice o različitostima koje su se do skoro percipirale kao nepremostive i da još uvek postoje profesije koje su dominantno „muške” odnosno „ženske”.

Današnja tribina je organizovana u okviru projekta „Jačanje interesovanja i kapaciteta učenica srednjih škola za STEM profesije i preduzetništvo“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević je uzeo učešće na ovoj stručnoj tribini, i istakao da je potrebno dati svima mogućnost da imaju iste šanse i polazne osnove, bez obzira na rodne, etničke, verske i druge odlike, sklonosti i opredeljenja.

Ivanišević je dodao da je veoma važno šta se prenosi u kući prilikom odrastanja, percepcija stereotipa, koji u većini slučajeva na našem području počinju od pošalica i viceva, čime se stvaraju uvreženi stereotipi koji neretko kreiraju mišljenja, stvarajući predubeđenja koja utiču na našu stvarnost i nečije mogućnosti i polazne osnove.

Učesnici tribine su i prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, predsednica Udruženja naučnica Srbije „SRNA“, dr Bojan Milošević, direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Dragoslava Stojiljković sa Mašinskog inženjerstva, strukovni vaspitač – specijalista, Ivan Sakan i drugi, a u prisustvu brojnih profesora, studenata, učenika, predstavnika relevantnih institucija i organizacija.