Sekretar Ivanišević u poseti turističkim biserima opštine Inđija – Galeriji ,,Adligat“ i Keltskom selu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, otvorio je danas drugu po redu izložbu u Galeriji „Adligat“ u Inđiji, posvećenu glumcu Ivanu Bekjarevu.

Galerija „Adligat“ je nov kulturno-turistički proizvod ove lokalne samouprave, značajan za čitavu Vojvodinu, koju je u martu ove godine otvorila Turistička organizacija opštine Inđija u saradnji sa Muzejom „Adligat“ Beograd. U prizemlju Galerije nalazi se izložbeni deo u kome će se smenjivati izložbe velikana domaće i svetske književnosti, umetnosti, istorije, nauke, a uređen je i ,,kutak“ posvećen japanskoj književnosti.

U sastavu Galerije nalaze se i dve prostorije sa legatima velikana 19. i 20. veka, a upravo je ona je ogranak istoimenog Muzeja retkih knjiga i putovanja iz Beograda sa kojim je TO Inđija potpisala Protokol o saradnji u cilju unapređenja turizma, kulture, umetnosti, očuvanja sećanja, nauke i obrazovanja.

Današnja izložba posvećena je Ivanu Bekjarevu, koji je 2019. godine sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” potpisao ugovor o formiranju legata u okviru Pozorišne sobe Udruženja, te je tom prilikom poklonio vredne predmete vezani za njegov rad, počev od diploma, svedočanstava, zahvalnica, nagrada i plaketa, sve do Zemunske povelje za građanske zasluge, kao i preko 130 knjiga sa posvetama.

Izložbu su, u prisustvu supruge Ivana Bekjareva, i brоjnih posetilaca i medija, otvorili pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, šef kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević i direktor Turističke organizacije opštine Inđija Milan Bogojević.

Sekretar Ivanišević je ovom prilikom istakao da je legat Ivana Bekjareva i drugih znamenitih ličnosti i eminentnih ličnosti sa domaće javne scene, od izuzetnog značaja za jačanje svesti o delima i doprinosu pojedinaca u društvu, kao i nasleđe koje se ostavlja mladim naraštajima na čuvanje.

,,Inđija je trenutno najsvetliji primer napredovanja u turizmu na teritoriji AP Vojvodine. To je pre svega zasluga ljudi, onih koji vode lokalnu samoupravu, i ljidi koji vode Turističku organizaciju. Danas otvaramo izložbu čoveka kogasvi volimo i čijim se delima i zaostavštini divimo. Pokrajinski sekretarijat će nastaviti da podržava opštinu Inđija, posebno u oblasti turizma, a pomenuo bih i impresivan privredni razvoj ove opštine“, rekao je Ivanišević, dodavši da je potrebno zajedničkim snagama ponuditi model razvoja kakav Inđija ima i drugim lokalnim samoupravama i regionima.

Ova značajna građa Ivana Bekjareva, svakako će imati veliki značaj za proučavanje istorije srpskog pozorišta, jer, pored svega navedenog, poseduje i retke plakate, dokumentaciju, arhivsku građu i originalne kostime i rekvizite sa predstava.

Bekjarev je snimio preko pedeset filmova, kako u okviru domaće kinematografije, tako i u Danskoj, Italiji i drugim zemljama, a kao kruna njegovog doprinosa, izabran je za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).

Nakon otvaranja izložbe, sekretar Ivanišević je obišao još jedan biser turizma ove lokalne samouprave – turistički kompleks „Keltsko selo“ koji je svoju turističku sezonu započeo već 7. maja i već beleži veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva.