Sekretar Ivanišević obišao radove na spomen sobi u Karlovačkoj Bogosloviji: Očuvanje tradicije i duhovnosti putem savremenih tehnologija

Sremski Karlovci, 23. septembar 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, posetio je danas Bogosloviju „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima i tom prilikom sa rektorom Bogoslovije, protojerejem Jovanom Milanovićem, razgovarao o samom toku radova na spomen sobi u Bogosloviji. Ivanišević i Milanović su obišli radove na rekonstrukciji spomen sobe, za čiju namenu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam izdvojio sredstva putem konkursa u tekućoj godini.

Podsetimo da su sekretar Ivanišević i protojerej Milanović u maju mesecu 2021. godine, potpisali ugovor kojim se dodeljuje subvencija u iznosu od četiri miliona dinara bespovratno po javnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjenom verskom turizmu.

Karlovačkoj Bogosloviji, kao neprofitnoj obrazovnoj ustanovi, sredstva su usmerena za promotivne aktivnosti i predstavljanje turističkih potencijala i kapaciteta, kao za promociju i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa i sadržaje od značaja za buduće generacije.

Ovaj projekat finansiran od strane Sekretarijata obuhvata kako sačuvana materijalna dobra u vidu spomen sobe, tako i predstavljanje kulturnog i duhovnog nasleđa, na način da knjige, spisi i ostala dobra od značaja nađu svoj put ,,od polica do korisnika“, u novom, restauriranom i obnovljenom ruhu, na raspolaganju široj javnosti.

,,Projekat koji smo započeli polako se privodi kraju, a reč je o stvaranju jednog sasvim novog sadržaja u Bogosloviji u Sremskim Karlovcima, to je spomen soba i riznica, koja će uticati višeznačno i višeslojno na aktivnosti ne samo Bogoslovije, već i čitavog mesta, a u širem kontekstu i na našu dičnu Vojvodinu i Srbiju. Ovo je prva crvkveno prosvetno naučna zbirka koja se formira u srpskom narodu, našoj tradiciji i predanju i predstavljaće ne samo želju da obogatimo turistički, kulturni i duhovni aspekt, već je i zamajac kvalitetnoj digitalizaciji, odnosno čuvanju svih sadržaja koje će spomen soba imati“, rekao je rektor Bogoslovije.

Sekretar Ivanišević je istakao da se sredstvima Sekretarijata realizuje namera da se obogati ponuda Sremskih Karlovaca, koji imaju poseban istorijski značaj, te da je realizacija projekta spomen sobe i digitalizacije kulturno-istorijskog dobra Bogoslovije, zapravo početak aktivnosti na razvoju verskog turizma na teritoriji Vojvodine.

,,Sekretarijat za privredu ove godine ulaže četiri miliona dinara u otvaranje prve riznice u Bogosloviji što jeste veoma važno kako bismo sačuvali tradiciju, ali je važno i zbog turizma. Ovih dana krećemo u izradu nove strategije razvoja turizma za naredne četiri godine, a verski turizam će biti jedan od značajnih pravaca, a sami Sremski Karlovci će biti najvažniji biser u toj nisci koju zovemo Vojvodina. Cilj nam je da u narednom periodu razvijemo centar razvoja i obilaska verskih znamenitosti na teritoriji Karlovaca i Fruške gore“, rekao je sekretar.

On je dodao se ulaganjem u Sremske Karlovce ovom mestu dodeljuje titula ,,centra verskog turizma“, odakle će započinjati sve turističke ture, poput obilaska fruškogorskih manastira i drugih verskih objekata u Vojvodini, i gde će se iste i završavati.