Sekretar Ivanišević na svečanom otvaranju osme po redu međunarodne konferencije posvećene turizmu i ugostiteljstvu – MEKST 2021

Svečana sala Hotela ,,Park“ danas je bila mesto okupljanja oko 500 učesnika, počasnih gostiju i studenata turizmologije i hotelijerstva, a povodom svečanog otvaranja ovogodišnje, osme po redu međunarodne Konferencije studenata turizma i hotelijerstva – MEKST 2021. I ove godine, a u skladu sa trendovima svetskog turističkog tržišta, konferencija je posvećena jednom od najznačajnijih aspekata razvoja turizma, odnosno zapošljavanju mladih stručnjaka, te očuvanju radnih mesta u turizmu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je podržao ovu manifestaciju kao jednu od vodećih manifestacija u regionu i Evropi posvećenu budućim profesionalcima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, učestvovao je na svečanom otvaranju konferencije, koja već osmu godinu za redom okuplja priznate stručnjake iz oblasti turizma, hotelijerstva, industrije događaja i sveta digitalnog marketinga u Novom Sadu, kao i učesnike iz zemlje i inostranstva.

,,Veoma je važno to što se konferencija MEKST održava u Novom Sadu, koji postaje i centar kongresnog turizma. Danas se okuplja oko pet stotina ljudi koji nekoliko dana provode u Novom Sadu, što je važno i za hotelsku industriju koja je u toku pandemije imala velika iskušenja i uspela, na neki način, da preživi zahvaljujući državnoj pomoći. Pored toga, važno je da se mladi upoznaju, jer će sutra biti ugostitelji, hotelijeri i kada budu imali dobru praksu moći će da je prenesu, a kada budu imali problem, moći će da ga podele i nađu zajedničko rešenje“, rekao je sekretar Ivanišević obraćajući se učesnicima.

Ivanišević je dodao da Sekretarijat već godinama unazad podržava ovu manifestaciju sa idejom da se korisnici sredstava po konkursima Sekretarijata povežu sa studentima odgovarajućih profesija, a studente sa potencijalnim poslodavcima, shodno činjenici da je jedan od resora u Sekretarijatu upravo zapošljavanje.

,,Nema bolje uloge od povezivanja studenata koji završe fakultet u ovoj struci sa poslodavcima kojima su potrebni dobri radnici, a ovo su sve dobra deca“, nadovezao se sekretar i najavio nova ulaganja u kongrese, manifestacije i turističku privredu.

MEKST konferencija je ideje o promociji omladinskog turizma naše zemlje i podsticanju mobilnosti mladih u regionu, dok je ujedno i mesto koje učesnicima nudi prostor za razmenu kreativnih ideja, znanja, iskustava, za lično i profesionalno usavršavanje, umrežavanje i upoznavanje ljudi, koji predstavljaju biser i vredan resurs ove oblasti, zatim kultura i pristupa ka poslovanju.

Prema rečima organizatora, stručni organizacioni tim MEKST-a pruža nesebičnu podršku mladima u kompleksnoj priči razvoja turizma i ugostiteljstva, sa idejom da da MEKST, kao mesto susreta, na jednom mestu okupi sve one koji imaju dugogodišnje iskustvo u privredi, a u potrazi su za kvalifikovanim kadrom, za kreativnim, obrazovanim mladim ljudima koji žele da steknu praktična znanja i operativno se bave turizmom. Visokoškolskim ustanovama na ovaj način nude i prostor da predstave svoje studijske programe kao i da ostvare saradnju sa potencijalnim partnerima u ponudi praktičnih znanja i iskustava svojim studentima, povezuju se i ulažu svoje resurse u razvoj turizma, kao globalnog, multidimenzionalnog društvenog fenomena.