Sekretar Ivanišević na naučnom skupu o strategijskom menadžmentu: važno je integrisati nauku i privredu

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević obratio se, u okviru plenarne sednice, na 27. Internacionalnom skupu „Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu“.

Ovaj celodnevni skup obuhvata paralelne stručne sesije, tri panel diskusije na temu visokog obrazovanja u vreme i nakon pandemije, slobodnih zona u Srbiji i regionalnog ekonomskog razvoja, kao i panel diskusiju posvećenu izazovima stranih investitora prouzrokovanim poremećajima u globalnim lancima snabdevanja.

,,Zadovoljstvo mi je što sam učesnik današnjeg skupa, jer je Pokrajinska vlada osnivač i Ekonomskog fakulteta i Slobodne zone. Upravljanje Slobodnom zonom jedna od važnih karika, a subotička zona je evidentno jedna od najboljih u našoj zemlji. Kao što smo na Dubai Ekspo, tako ćemo i naredne nedelje na ekonomskom forumu u Tunisu svakako isticati Novosadski univerzitet kao spoj nauke i privrede“, rekao je Ivanišević, dodavši da je poslovanje Slobodne zone u Subotici dovelo do toga da ona trenutno zapošljava oko 6.500 lica i veoma dobro posluje sa članovima i partnerima.

U okviru plenarne sednice, okupljenim učesnicima su se obratili dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nebojša Gvozdenović, i direktor Industrijskog parka Slobodne zone Subotica, Saša Gravorac.

Današnji skup ima za cilj promovisanje i razvoj visoko kvalitetnih istraživanja svih aspekata strategijskog menadžmenta, posebno sistema podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu. Ovo je svojevrstan forum istraživača, uz predstavljanje primera dobre prakse u predmetnoj oblasti iz regiona i celog sveta.

Mnogobrojni izazovi poput ekonomskih, političkih, ekoloških, socijalnih i drugih uz razvoj i unapređenje informacionih tehnologija i digitalizaciju poslovanja, poljoprivrede, kreirali su savremeno poslovno okruženje koje posluje u okviru novih koncepata.

Istraživači bi trebalo da pronađu načine za prevazilaženje prepreka i pomenutih izazova kako bi se iznedrile nove mogućnosti za razvoj, koje, prema rečima organizatora, uključuju strateško promišljanje i prilagođavanje poslovnih modela privredi i tržištu, a u cilju održavanja i unapređenja poslovanja organizacija i ekonomija naše i drugih zemalja.