Сарадња Покрајинске владе и општина Ковин и Оџаци на унапређењу положаја Рома

Представници општина Ковин и Оџаци, потписали су уговоре са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова за унапређење положаја Рома у области становања. Свечаном потписивању су присуствовали помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, за област унапређења положаја Рома, Славица Денић, која је уручила уговоре, и директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Душко Јовановић.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, расписао је прошле године конкурс за доделу бесповратних средстава градовима и општинама са територије АП Војводине за суфинансирање реализације локалних акционих планова за унапређење положаја Рома у области становања. За ту намену Секретаријат је издвојио укупно 3 милиона динара, док су локалне самоуправе биле у обавези да учествују са 50 одсто сопствених средства.

На конкурсу је општина Оџаци добила милион динара, општина Ковин 600.000 динара, док је општини Инђија добила бесповратно 1,4 милиона динара.

Циљеви финансирања су се заснивали на примени Стратегије за унапређење положаја Рома и Ромкиња на територији АП Војводине, ради интеграције у друштвене токове, а што би, уз реализацију локалних акционих планова, знатно побољшало услове становања ове националне заједнице.

Помоћница покрајинског секретара Славица Денић је истакла да је од велике важности чињеница да су локалне самоуправе узеле учешће у активностима и спровођењу програма Секретаријата, усмерених на унапређење положаја Рома, чиме потврђују своју друштвено одговорну улогу према грађанима. Поред тога, значајно је учешће и ромског невладиног сектора, који спровођењем сопствених пројеката знатно унапређује положај припадника ромске заједнице.

,,На конкурсу Секретаријата чији је основни циљ унапређење положаја Рома у области становања, све општине учествују са 50 одсто сопствених средстава, тачније око 6 милиона динара ће у општинама Инђија, Ковин и Оџаци бити употребљено управо за побољшање услова становања у ромским насељима. Остварена је добра сарадња Секретаријата и општина по питању спровођења и реализације конкурса намењених унапређењу положаја Рома. Успешно су реализовани конкурси за куповину уџбеника за ромску децу узраста 5. до 8. разреда, као и конкурси намењени изради локалних акционих планова. Конкурс за финансирање рада координатора за Ромска питања је половично реализован, јер је на снази била забрана запошљавања“, рекла је Денић.