Prvi sastanak Sektorske grupe za privredu

Novi Sad, 26. februar 2021. – U prostorijama Privredne komore Vojvodine održan je sastanak povodom formiranja Sektorske grupe za privredu i poljoprivredu, sa akcentom na proizvodnju hrane, a na inicijativu Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Cilj susreta jeste razmena informacija od značaja između institucija sa teritorije AP Vojvodine, kao i uspešnog povlačenja sredstava Evropske unije koja su dostupna Republici Srbiji, odnosno AP Vojvodini, na pragu novog finansijskog okvira koji popkriva period od 2021. do 2027. godine.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakao je da je formiranje ovakvog i sličnih tela od velikog značaja za institucionalno umrežavanje, za nadgradnju i unapređenje postojećih odnosa, logistike, interaktivnosti, te operativnosti i efikasnosti među institucijama i organizacijama u javnom sektoru, zarad dostizanja zajedničkih ciljeva i celishodnijeg sprovođenja zadataka u okviru misije i vizije svake institucije ponaosob, a u zajedničkom okviru delovanja.

,,Ovde je jedna reč veoma važna – zajedno. Mi hoćemo da zajedno postignemo što više i kroz budžete Pokrajinske vlade i sekretarijata, ali nam je dragocena pomoć i podrška Fonda ,,Evropski poslovi“. Da današnji skup gledamo kao na početak ozbiljne saradnje, gde ćemo pozvati lokalne samouprave da počnu drugačije da razmišljaju, odnosno da su izvori finansiranja pored republičke i pokrajinske Vlade i drugi izvori putem projekata. Tu smo, zajedno, da pokušamo da razvijemo i kapacitete lokalnih samouprava, gde su oni nedovoljno razvijeni i gde nedostaju, tako da što veći deo novca iz fondova bude upotrebljen tako da turizma u Vojvodini više ne bude potencijal, već da bude i današnje vreme i budućnost“, rekao je Ivanišević.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Aleksandar Simurdić, ističe je povod za konstituisanje sektorske grupe za privredu, jedne od ukupno pet grupa, deo programa rada Fonda ,,Evropski poslovi“ predviđenog za 2021. godinu. On navodi i da su protekle nedelje  formirane dve sektorske grupe, za nauku, obrazovanje i kulturu, a da se naredne sedmice očekuje formiranje još dve, tačnije zelena sektorska grupa i grupa namenjena zdravstvu, te da je za ove poduhvate dobar kako momenat, tako i povod, s obzirom da smo na pragu novog budžetskog okvira Evropske unije za period od 2021. do 2027. godine.

U okviru rada sektorske grupe za privredu i poljoprivredu, učestvovao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, kao predstavnici relevantnih institucija i organizacija iz javnog sektora, koji su skupu dali značajan doprinos svojim kapacitetima, znanjem i iskustvom u datim oblastima.