Потпредседник Ђоковић окупио представнике националних служби за запошљавање са територије Војводине

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се данас са директором Покрајинске службе за запошљавање, Небојшом Кукићем, и са представницима националних служби за запошљавање са територије АП Војводине. Учесници су разменили идеје, искуства и у оквиру саветодавног састанка изнели проблеме и потенцијалне концепте успостављања политике подстицаја у области запошљавања у наредном периоду.

Поред тога, разговарало се и о Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, те о неопходности да преиспита своје постојеће програме, да уведе нове, те да руководство утврди стратешке правце за наредну буџетску годину.

„Покушаћемо да повећамо обим средстава која су нам на располагању за четири мере, тачније за нова запошљавања, самозапошљавање, јавне радове и стручну праксу, али да притом сузимо број корисника и на тај начин дођемо до квалитетнијег искоришћавања подстицаја запошљавања на практичном нивоу. Постојећа средства не представљају довољан подстицај који би донео и адекватан резултат. Помоћ некоме ко се упушта сопствени посао, па чак и економски стабилнијим послодавцима, а сходно постојећим републичким програмима, не представља подстицајан износ. Потребно је сагледати оквир у погледу стручне праксе где аутохтоно можемо утицати на креирање мера и планова. Јавне радове би требало комбиновати у више области у сврху надовезивања на послове покрајинске администрације. Тражимо моделе и са Гаранцијским фондом Војводине, преко комерцијалних банака и Развојног фонда Војводине, како бисмо припремили шири дијапазон мера за наредну годину“, рекао је Ђоковић. Потпредседник Покрајинске владе је додао да овакви сусрети представљају јединствен вид комуникације, да ће се организовати убудуће и то у правилним временским интервалима, како би се могли сагледавати сви параметри који у многоме утичу на промене токова у сфери запошљавања.

Састанку су присуствовали и подсекретар у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, Витомир Вучковић, стручни тим Сектора за запошљавање Секретаријата, потпредседница Скупштине АП Војводине, Снежана Седлар, и директор Едукативног центра Нови Сад, Ђурађ Милановић.