Потпредседник Иван Ђоковић отворио први ,,Витешки салон вина“ у Културној станици ,,Еђшег“ у Новом Саду

 

Нови Сад, 2. јун 2019. – Дворана Културне станице „Еђшег“ у Новом Саду, данас је била место у којој се по први пут одржао ,,Витешки салон вина“, у организацији Европског винског витешког реда, уз помоћ и подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Подршку су пружиле и туристичке организације Војводине и Града Новог Сада. Током ове специфичне винске манифестације, представници винарија са територије Војводине, представили су се међународној публици, превасходно гостима Реда винских витезова Европе. 

,,Витешки салон вина“ уједно представља манифестацију на којој се отварају многобројне могућности да производи војвођанских винарија буду запажени и оцењени, као и могућност да своје производе пласирају на регионално и инострано тржиште.

Салон је овом приликом свечано отворио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић. Он је истакао да је од изузетне важности представљање војвођанских винарија међународном аудиторијуму попут винских витезова и сомелијеа, који ће, не само оценити и дегустирати вина овог поднебља, већ и подићи ниво ове манифестације.

,,Оно што је евидентно јесте да винарство и виноградарство расте из године у годину. Међународна престижна такмичења то и потврђују златним медаљама додељеним за наше производе. Уз вино су настајала велика уметничка и књижевна дела, почињали и окончавали се ратови, настајале љубави и романсе“, рекао је Ђоковић, додавши да је винова лоза кроз историју пратила човека и омогућавала му да ужива, али и да буде креативан.

,,Витешки фестивал вина“ је манифестација која на једном месту окупља и представља војвођанске винаре широј, али вински образованој публици. Посебна прилика се пружа винаријама које се до сада нису често, или пак уопште, појављивале на сличним манифестацијама, као и младим винаријама које су недавно започеле свој рад. На овај начин им се олакшава приступ, како потенцијалним купцима и конзуметнима, тако и туристичким посленицима које су могли да информишу о својим потенцијалима, капацитетима, квалитету и актуелној понуди.

Учесницима овогодишњег Салона, уручене су витешке винске повеље, тачније винарима са територије Војводине који су највише допринели развоју винарства и виноградарства, стварањем нових сорти винове лозе, али и унапређењем квалитета постојећих сорти.