Покрајинска влада помогла отварање новог блатног блока у Бањи Кањижа

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весна Копитовић, посетили су Специјалну болницу за рехабилитацију „Бања Кањижа“ у Кањижи, где је у оквиру свечаног обележавања Дана бање отворен и нови блатни блок. Укупна вредност радова за реконструкцију блатног блока и за набавку хидромасажне каде износи 12,9 милиона динара, при чему је Покрајинска влада обезбедила 6 милиона динара. Завршетком прве фазе реконструкције и опремања блатног блока унапређен је здравствено-бањски туризам применом природних лековитих чинилаца – термоминералне воде и пелоида-блата, те је тако подигнут ниво конкурентности ове установе на домаћем и иностраном тржишту.

Данашњу свечаност је отворила директорица Специјалне болнице др мед. Слободанка Дрндарски, а међу присутнима били су и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић.

Ове године Општина Кањижа и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова потписали су уговор за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама са територије АП Војводине за суфинасирање пројеката планског уређења туристичких тематских целина. Општина Кањижа је конкурисала са пројектом који подразумева реконсктуркцију блатног блока у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа“. Вредност укупних радова за реконструкцију блатног блока и набавку хидромасажне каде износи 12,9 милиона динара, тачније учешће Општине је 200.000 динара, Секретаријата за привреду 4,5 милиона динара, Секретаријата за здравство 1,5 милиона динара, а сопствено учешће Бање је 6,7 милиона динара. Реализацијом овог пројекта окончана је прва фаза реконструкције блатног блока.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин истакао је да је отварање новог садржаја у Бањи Кањижа веома значајно и да ће у многоме допринети да резултати туристичке привреде АП Војводине и Србије буду много бољи од постојећих. ,,Водећи бригу да Општина Кањижа што мање осети последице једног процеса проласка на хиљаде људи на свом путу ка Европској унији, ипак су настајали проблеми у фунцкионисању Општине. Ипак, овакви садржаји могу да оплемене постојећу понуду и читаву средину, тако да Војводина оно што поседује искористи на најбољи начин, а самим тим и бележи одличне резултате у области туризма. Број туриста који је посетио Војводину у 2015. години, показује да се тренд повећања броја посета и ноћења из године у годину наставља. Томе доприносе и садржаји којима покушавамо да сваку локалну самоуправу оплеменимо“, рекао је Васин, истакавши да конкурси које из области туризма расписује Секретаријат за привреду, а који су намењени локалним самоуправама, привлаче мноштво квалитетних идеја и пројеката, на основу којих је неколико десетина објеката и здања по покрајини обновљено и подигнуто.

,,Пре две године смо ушли у процес ревитализације војвођанских бања, по узору на бање у Словенији, Хрватској и Мађарској, како би све биле у прилици да добију садржај попут блатног блока. Ово је реализовано у Бањи Јунаковић у Апатину, Релакс центру у Ковачици, сада у Кањижи, а у току године намера је да се ова активност реализује и у многим другим здравственим и релакс центрима“, рекао је Васин.

Покрајинска секретарка проф. др Весна Копитовић је, осврћући се на чињенице које поткрепљују професионалност и стручност Специјалне болнице у Кањижи, рекла да постоји озбиљан проблем са којим се ваља носити: ,,Проблем који заједнички морамо решити су пацијенти. Требају нам пацијенти. Пацијенти заслужују да бораве у Кањижи, заслужују да се лече. Потребно је сви да апелујемо на цело наше индикационо подручје које заслужује да буде проширено, да будемо флексибилнији, да дамо више нашим грађанима и грађанкама, како би могли да се лече у Бањи Кањижа. Секретаријат за здравство ће писати дописе, бићемо активни, разговараћемо, али Бањи су неопходни пацијенти. Требало би што више људи да дође у Кањижу о трошку државе, јер сада Кањижа може да понуди више, сваке године нуди више и сваке године улажемо у њу. Похвалимо се следеће године да имамо и више пацијената. Са тим циљем пред нама, Секретаријат ће се трудити са Републичким фондом за здравствено осигурање, са Министарством, са комисијама, како би се циљ и остварио“, истакла је проф. др Копитовић.

Бања Кањижа је здраствени комплекс са дугогодишњом традицијом. Основана 1913. године као бањско лечилиште, касније је функционисала као класична бања да би се до данашњег дана развила у савремени здравствени центар са широком палетом услуга. Рехабилитација се обавља под надзором тима лекара специјалиста и уз примену савремених медицинских доктрина и природних лековитих фактора.

Пелоидотерапија је један од облика балнеотерапије и представља коришћење блата у терапијске сврхе. При терапијској употреби блато испољава термичко, механичко и хемијско деловање. Пелоид (блато) се најчешће користи код пацијената са запаљенским реуматским обољењима у мирној фази, попут реуматоидног артритиса, код дегенеративног реуматизма (ортозе, спондилозе, гонартрозе, коксартрозе) и у случајевима ванзглобног реуматизма и контрактуре.

Осим позитивног деловања на физичко стање организма не сме се занемарити ефекат на ментално здравље, односно на сузбијање штетних последица стреса и опуштајуће деловање.