Покрајинска влада и Општина Инђија удруженим средствима значајно унапређују положај ромске заједнице

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, потписао је уговоре по Конкурсу за доделу бесповратних средстава градовима и општинама са територије АПВ за суфинансирање реализације локалних акционих планова за унапређење положаја Рома у области становања, са председником Општине Инђија Петром Филиповићем. Покрајински секретаријат за привреду је за ову намену доделио Општини Инђија средства у износу од 1,4 милиона динара, док је исти износ издвојила и Општина, чиме ће бити извршена санација 15 домаћинстава.

Потписивању су присуствовали помоћница покрајинског секретара за област унапређења положаја Рома Славица Денић и Нинослав Јовановић, координатор за ромска питања Општине Инђија.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, је прошле године расписао Конкурс за доделу бесповратних средстава градовима и општинама са територије ап војводине за суфинансирање реализације локалних акционих планова за унапређење положаја рома у области становања, при чему је доделио 3 милиона динара као подршку програму реализације локалних акционих планова за Роме у области становања на територији АП Војводине.

Циљеви финансирања су се заснивали на примени Стратегије за унапређење положаја Рома и Ромкиња на територији АП Војводине, са циљем њихове интеграције у друштвене токове, а што би, уз реализацију локалних акционих планова, знатно побољшало услове становања ове националне заједнице.

Чињеницу да је важно обратити пажњу на Роме, како у Војводини, тако и читавој земљи, те да је неопходно стално побољшање њиховог положаја у друштву, истакао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин. ,,Роми су најугроженија национална заједница, не само у Војводини, већ у целој Европи, међутим, Војводина као регион се сматра за регион са најквалитетнијим програмом помоћи ромској националној заједници. Програм, који је представљен у појединим европским регијама заснован је на решавању три кључна проблема – образовање, запошљавање и становање. Покрајинска влада је управо локалним самоуправама у Војводини помагала у оквиру поменута три сегмента, а данашњи сусрет у Инђији је посвећен пружању помоћи општини у погледу становања Рома. Средствима удруженим са Општином Инђија, тачније са укупно 2,8 милиона динара, помажемо да се санирају постојећи објекти и задовоље стамбене потребе Рома који живе на територији ове Општине. Наредне недеље предстоји потписивање сличних уговора и са општинама Оџаци и Ковин“, рекао је Васин, додавши да је Секретаријат протекле године у Инђији финансирао шест месеци зараде за координатора за ромска питања, а обезбеђена су и средства за набавку уџбеника и школског прибора за ромске ђаке.

Председник Општине Петар Филиповић истакао је важност овог и сличних подстицајних пројеката, посебно за припаднике ромске националне заједнице, јер су они најугроженији у материјалном смислу, посебно у погледу услова живота. ,,Поред наведених средстава, преко 5 милиона динара је обнезбеђено у оквиру општинског буџета за питање унапређења положаја рома у Општини, као и за решавање стратешких питања њихове националне заједнице. Поред ове, Општина Инђија помаже и друге угрожене националне заједнице на њеној територији“, рекао је Филиповић.

Нинослав Јовановић је посебно нагласио да ће средства бити усмерена на набавку грађевинског материјала, а све мере и средства ће стићи до корисника помоћи. ,,Дефинисан је број породица које ће бити добитници помоћи, а све остале породице се могу пријавити. Поред броја чланова породице, кључни критеријум за одабир корисника помоћи ће бити услови становања, јер је примарни циљ, обнова, тачније санација постојећег стамсбеног објекта у коме породица живи. Биће испоштовани управо они којима је помоћ најпотребнија. Поред овог првог корака, планирано је обезбеђивање средстава за обнову још најмање 15 кућа“, рекао је Јовановић, и додао да је почетак радова предвиђен за око месец дана.