Otvoren Sajam preduzetništva i starih zanata

U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma danas je upriličeno svečano otvaranje Sajma preduzetništva i zanatstva, koje realizuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa Novosadskim sajmom.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević svečano je otvorio Sajam, na otvaranju su se prisutnima obratili potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, i današnji domaćin, generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković.

Sajam preduzetništva i zanatstva je dvodnevna sajamska manifestacija koja se odvija u ponedeljak 21. marta i u utorak 22. marta 2022. godine, na kojoj će se predstaviti se preko 30 izlagača koji će svoj program prezentovati u izložbenim štandovima, kao i u okviru šest stručnih panel diskusija i na praktičnim radionicama u salama 1 i 2 kao i na samom štandu Sekretarijata.

Na današnjem svečanom otvaranju Sajma, u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, otvarajući ovu manifestaciju, pokrajinski sekretar Ivanišević je istakao da je poruka koju saradnja na organizaciji ovog i sličnih događaja ista, te da ,,zajedno možemo sve“.

,,Imamo jasan cilj, da pomognemo ljudima da izađu na tržište. Važno je reći da je nastup učesnika na ovom Sajmu potpuno besplatan, a naša ideja jeste da osvetlimo i zanatstvo i preduzetništvo i da im pomognemo na razne načine. Kao direktna pomoć privredi je opredeljeno oko 400 miliona dinara, što turizmu, što samoj privredi za subvencionisanje kupvine repromaterijala, mašina, opreme, softvera, nematerijalne imovine, i to jeste direktna pomoć i podrška“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u sredu, 23. marta 2022. godine raspisati javne konkurse iz oblasti zapošljavanja , ukupne vrednosti preko 40 miliona dinara.

,,Uvodimo jednu novinu u obloasti zapošljavanja, a to je da može da se konkuriše i sa zaposlenima koji su zaposleni na određeno vreme, ukoliko polsodavac želi da ih prevede na neodređeno. Vodmo računa o efektima trenbutne krize, hoćemo da sačuvamo što veći broj radnih mesta. Na osnovu dosadašnjih rezultata Sekretarijata, direktno smo sačuvali 4.500 radnih mesta i otvorili 500 novih radnih mesta, što smatramo da jeste naš zadatak. Trenutno imamo nisku stopu nezaposlenosti, ali želimo da ona bude još niža“, dodao je Ivanišević.

Sajam preduzetništva i starih zanata je namenjen ne samo privrednicima iz Novog Sada i Vojvodine, već svima koji žele da ojačaju i razviju svoj biznis, na taj način i privredu cele zemlje, ističe potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić.

,,Posvećenost Pokrajinske vlade po pitanju preduzetništva i negovanju tradicije starih zanata najbolje oslikava današnja manifestacija, kada pogledamo samo aktivnost nadležnog Sekretarijata za privredu i turizam. Može se videti da je naša posvećenost ovoj temi takođe velika i naglasio bih da je Pokrajinska Vlada prvi put formirala Savet za kordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, koji kao jednu od ključnih tema prepoznaje preduzetništvo, a posebno preduzetničke segmente – žensko i socijalno preduzetništvo, rekao je između ostalog, Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade. Današnji Sajam vidim kao odlično mesto ne samo za promociju preduzetništva nego i kao priliku za međugeneracijsku saradnjiu u okviru koje ćemo predstaviti stare i, biću slobodan da kažem, i pomalo zaboravljene zanate, a pričati o globalnim izazovima, izazovima koje pred nas stavlja savremeni svet“, dodao je Ćurčić.

Sajam preduzetništvaGeneralni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, istakao je da veruje da će paneli na aktuelne teme kao što su e-fiskalizacija, Zakon o zanatstvu, brendiranje i zaštita intelektualne svojine, privuću stručnu publiku koja će dobiti potrebne odgovore.

,,Sve više žena u Srbiji pokreće sopstveni posao i sa uspehom opstaje na tržištu, i zato smo pre nekoliko dana pružili podršku osnaživanju ženskog preduzetništva i potpisali Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji sa Klubom preduzetnica Biznis na štiklama i na taj način ozvaničili našu saradnju“, rekao je Cvetković.

Cvetković je dodao da Novosadski sajam sa resornim Sekretarijatom nastavlja saradnju i na najvećoj i najaktuelnijoj manifestaciji, 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Zemlja partner biće Republika Mađarska.

Tokom dva dana, Sajampreduzetništva i starih zanata će biti idealno mesto za dobijanje odgovora na često postavljana pitanja, poput pronaženja odgovarajuće sistemske finansijske podrške, kako razviti posao i ojačati ga, te kako stići do kupaca proizvoda i kako prodati uslugu.

Polaznici predškolske ustanove ,,Plavi čuperak“ iz Kikinde, uveličali su ceremoniju otvaranja svojim recitalom, obučeni u tradicionalnu nošnju, kao i u odevne predmete sa etno motivima koje su izradili preduzetnici iz Kikinde.