Одржана свечана академија поводом пола века Покрајинског завода за заштиту природе

 

Честитајући велики јубилеј Покрајинском заводу за заштиту природе као представник оснивача ове институције, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор одао је признање свим запосленима, као и онима који су током 50 година постојања Завода допринели великом успеху. „За човека пола века представља праг старости, за природу то је тек један тренутак, док за институцију то за респектовање, јер је дужина нечијег постојања једно од мерила привржености и озбиљности у пословању“, рекао је Пастор. Он је истакао да бавити се заштитом природе значи бити, на неки начин, у жижи сукоба, јер је с једне стране неопходно очувати благо и богатство које нам је природа оставила, као и обновити оно што је уништено, а са друге стране обезбедити даљи развој и напредак, при чему се улога Завода често доживљавала као кочница напретка и иновација. „Ту је улога Завода балансна, било је неопходно наћи праву меру између ове две стране. Међутим, кредибилитет овог Завода се, сигуран сам, темељи и на дугогодишњој традицији и искуству у овој области које је постојало и пре педесет година“, поручио је председник покрајинског парламента.

Придружујући се честиткама, потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин је изјавио да је то изузетно значајан јубилеј и због чињенице да је од оснивања Завода започета планска борба за очување и унапређење животне средине у Војводини. „Кроз свој историјат, имао је неколико фаза које су се тицале оснивачких права, међутим, основну мисију никада није напуштао и као такав био је значајни део система очувања животне средине на територији целе Републике Србије“, нагласио је Васин.

Васин је подвукао да је Завод имао успешну улогу како да у урбанистичке и развоје планове у Војводини уклопи заштиту животне средине као важан сегмент. У све развојне планове Војводине имплементирани су сви основни правци очувања животне средине, што није било лако постићи. „Није лако уклопити да планови развоја неке локалне заједнице, који теже, на пример, да се изгради фабрика или неки инфраструктурни објекат, који понекад угрожавају животну средину, буду компатибилни са очувањем ресурса природе које имамо у Војводини“, рекао је Васин.

Мирослав Васин се осврнуо и на улогу Завода за заштиту природе у процесу придруживања Србије Европској унији. „У процесу придруживања ЕУ, заштита животне средине представља један од најсложенијих процеса, јер је то област у којој морамо да направимо највише нових корака како би достигли европске стандарде. Овај јубилеј представља и подстрек за будућа времена, где Завод има значајну улогу у европским процесима. Војводина предњачи и у овој области у односу на друге делове Србије. Војвођанска искуства су укључена у преговоре који се тичу поглавља о животној средини. Покрајински секретар проф. др Слободан Пузовић је, наиме, члан делегације Србије која води преговоре и то је посредно признање и Покрајинском заводу за заштиту природе,“ нагласио је потпредседник Покрајинске владе.

На свечаној академији присутнима се обратио и покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и председница Управног одбора Покрајинског завода за заштиту природе проф. др Милица Матавуљ.

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић је навео да је улога Завода и свих који се баве очувањем природе од суштинског значаја за свако друштво. „Ако немамо квалитет воде, ваздуха, земљишта, биоте на одговарајућем нивоу, нисам сигуран да ће нашим грађанима бити добро. Значи, одрживост у развоју је императив, а та одрживост се, пре свега, постиже тиме што економски развој, нове инвестиције, нова радна места, социјално збрињавање, поготову угрожених група становништва, мора да иде корак уз корак са очувањем животне средине и заштитом природе, јер само тако имамо срећне и задовољне људе. И такво друштво има перспективу развој“, рекао је Пузовић и нагласио да је управо ту мисију Завод успешно радио 50 година и навео чињенице које то поткрепљују.

„На преко шест одсто територије Војводине успостављена су заштићена природна добра и одређени су управљачи и режими заштите. Завод је направио лавовски корак напред у односу на европске стандарде, тиме што је од 2010. године, када је поново постао покрајинска установа, успео да идентификује преко 600 локалитета и подручја у Војводини, да их прецизно геореференцира и стави у своју базу, тако да је тиме још осам процената Војводине идентификовано као посебно вредна природна подручја која треба чувати на покрајинском, националном и међународном нивоу. И такође је урадио више десетина студија за заштиту неких подручја. Тако да сада имамо идентификовано преко 16 процената територије Војводине као посебно вредна природна подручја, где је Завод, као стручна кућа, урадио сву документациону основу и то превео у одговарајуће базе података, доступне свим корисницима, па и привредним субјектима и локалним самоуправама. То је наслеђе које Завод нуди за овај јубилеј и то је гарант да ће и у наредном периоду Завод успети на том путу тражења компромиса између појединих секторских политика“, рекао је др Пузовић.

Директорка Покрајинског завода за заштиту природе др Биљана Пањковић одржала је презентацију 50 година рада Завода. „Завод је основан 1. фебруара 1966. године у намери да се брине о заштити и очувању природе у Војводини и води бригу о природњачким збиркама. Данас, под заштитом преко заштићених подручја и еколошком мрежом, држимо 16,2 процента територије Војводине. То је веома добар проценат, с обзиром да у Војводини, од оног што може да се чува, Завод „држи“ чак 94 одсто“, изјавила је директорка Завода за заштиту природе.

На свечаној академији, поред повеља са плакетама, додељене су и јубиларне награде запосленима у Заводу.