Награде за животно дело универзитетским наставницима и научницима Војводине као признање одговорног залагања и доприноса науци и образовању

 

Свечана академија поводом доделе „Награда за животно дело“ универзитетским наставницима и научницима Војводине за 2016. годину, одржана је под покровитељством Покрајинске владе. Ово престижно признање додељује Удружење универзитетских наставника и научника Војводине у Новом Саду.

Критеријуми на основу којих се стиче право на номинацију и учешће на конкурсу за доделу овог значајног признања су заправо резултати образовно-педагошког рада, усавршавању и осавремењивању наставних програма, допринос остварен на другим факултетима у земљи и иностранству, резултати научно-истраживачког рада, у иновативности, као и остварена признања за педагошки и научни рад.

Награђенима и присутнима се овом приликом обратио потпредседник Покрајинске владе, Иван Ђоковић речима да ова награда у себи садржи две компоненте, тачније награда је материјализација животног дела људи који су својим образовно-педагошким радом, својим научним достигнућима и иновативношћу дали пример другима због чега су изабрани и стављени на пиједестал. Друга порука признања је да наука и знање, инвентивност и иновативност јесу и даље водећа друштвена вредност.

,,У Ваша признања је уткано прегалаштва, изазова, знања, непроспаваних ноћи, људске и професионалне жртве. Порука коју ова награда шаље будућим генерацијама гласи да је систем вредности, који у свом центру има научну мисао, идеју и иновативност, није превазиђен и заборављен, већ је он ослонац једног новог времена у коме живимо“, рекао је Ђоковић.

Покровитељ свечане академије је Покрајински секретаријат за науку и научноистраживачку делатност, те је покрајински секретар, проф. др Зоран Милошевић, приликом отварања истакао да када неко иза себе има деценијски рад, ствара не зато што има посебну потребу индивидуално представи, већ зато што је победио време, што остаје вечно млад. ,,Ви, вечито млади, побеђујете биологију и показујете да стварати, учити јесте један трајни задатак и на тај начин показујете најмлађим изданцима наше научне мисли да ни једно време није лоше за стварање. Као својеврстан компас духовне навигације, Ви јесте та снажна васпитна порука да стварати јесте један чин који надилази поједница захтева од свакога од нас да искаже поштовање и веру да ни новац, ни статус не могу надмашити осећај самопревазилажења“, нагласио је проф. др Милошевић.

Овогодишњи добитници награда за животно дело су др Илија Ковачевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду из области техничко-технолошких наука, др Бранислав Добановачки, редовни професор Академије уметности у Новом Саду из области уметности, потом академик др Стеван Пилиповић, редовни професор Природно-математичког факултета у Новом Саду из области природно-математичких наука, др Радован Цвијановић, редовни професор Медицинског факултета у Новом Саду из области медицинских наука и др Србољуб Денчић, научни саветник Института за ратарство и повртарство из области биотехничких наука.

Награде су уручили покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, и председница Управног одбора Удружења универзитетских наставника и научника Војводине, проф. др Маријана Ачански.

Свечаност је увеличало и присуство еминентних личности попут ректора Универзитета у Новом Саду, проф. др Душана Николића, представника Матице Српске, новосадског огранка САНУ и других представника академске и научне заједнице.