Мирослав Васин: Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести је партнер Покрајинске владе већ низ година

Нови Сад, 13. новембар 2015.Уочи Светског дана борбе против дијабетеса који се обележава 14. новембра, јуче је одржана централна манифестација обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, у организацији Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести, који обележава 35 година постојања и рада. Покрајинска влада је овом приликом пружила неопходну помоћ и подршку Савезу, а домаћин свечаности је била Скупштина АП Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин се овом приликом обратио присутнима. Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин осврнуо се на чињеницу да је дијабатес велики проблем у друштву, те на чињеницу да се конференција одржава управо уочи Светског дана борбе против дијабетеса.

,,Познато је у коликој мери је Војводина угрожена од ове болести, а сам дијабетес је један од највећих здравствених изазова како у Србији, тако и у Покрајини. Војводина у овом моменту има око 270.000 регистрованих дијабетичара, али сигурно је много оних који нису регистровани и који, притом, имају проблема са високим нивоом шећера у крви. Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести је партнер Покрајинске владе већ низ година, а ова сарадња је изродила већу посвећеност свакој локалној самоуправи, како би у свакој општини постојало друштво за борбу против ове болести. Разноврсним активностима смо помагали рад основаних општинских организација, а почетком године је потписан посебан протокол између Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију и Савеза“, рекао је Васин, нагласивши да се ова сарадња мора наставити и унапредити како би се указивало на опасности од дијабетеса и како би се спроводиле превентивне активности.

Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести прославио је јуче свој јубилеј, тачније 35 година постојања и рада. Захваљујући сарадњи Покрајинском владом и другим институцијама и донаторима, те превенцији, детекцији и едукацији особа са дијабетесом са подручја АП Војводине, Савез настоји да предупреди ову болест. И поред чињенице да безмало сваки десети грађанин Војводине има неки облик дијабетеса, добром контролом болести и унапређењем квалитета здравствене заштите, оболевање и умирање од дијабетеса би могло бити смањено.

Савез је основан 29. септембра 1980. године, у Новом Саду, на иницијативу општинских друштава. У свом раду, Савез је био ангажован на решавању свих проблема везаних за шећерну болест, у едукацијама и здравственом васпитању оболелих, као и целокупног становништва. Током протеклих неколико година улажени су велики напори на ревитализовању и поновном формирању општинских друштава широм Војводине.

Иначе, иницијативу за обележавање Светског дана борбе против дијабетеса покренули су Међународна дијабетолошка федерација и Светска здравствена организација 1991. године као одговор на све већи број оболелих од шећерне болести широм света.