Мирослав Васин: Развој путне инфраструктуре подразумева већу безбедност у саобраћају у АП Војводини

 

Након успешно окончаног Конкурса за унапређење саобраћајне инфраструктуре, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова доделио је 20 милиона динара за 15 локалних самоуправа, са циљем да се повећа безбедност учесника у саобраћају, смањи број саобраћајних незгода и развије бициклистички саобраћај у насељеним местима у АП Војводини.

Тим поводом, потпредседник Покрајинске владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин уручио је данас уговоре корисницима средстава, председницима и представницима 15 локалних самоуправа, које ће својим пројектима иста усмерити за унапређење развоја саобраћаја и путне инфраструктуре. Секретаријат је реализовао овај конкурс у оквиру програмске активности ,,Развој саобраћаја и путне инфраструктуре у Аутономној покрајини Војводини“.

Мирослав Васин је истакао да је данашње уручење уговора корисницима средстава једна у низу активности Секретаријата за привреду, намењена пружању подршке и помоћи локалним самоуправама у АП Војводини. ,,Наставља се добра пракса која се примењује од 2007. године до данас. У поменутом периоду Секретаријат је издвојио 600 милиона динара за повећање безбедности у саобраћају, кроз финансирање изградње раскрсница, саобраћајне инфраструктуре, изградњу бициклистичких стаза, измештање аутобуских стајалишта, израде пројектно-техничке документације за разне инфраструктурне пројекте. У последње 4 године, Секретаријат је за ове намене издвојио 165 милиона динара. Према структури усмерених средстава путем овог конкурса, суфинансирано је 7 пројеката који подразумевају 15 локација из области повећања безбедности саобраћаја у зони школа и предшколсих установа, потом 5 пројеката за изградњу бициклистичких стаза, 2 пројекта измештања аутобуских стајалишта са коловоза и израда пројектно-техничке документације за изградњу раскрснице са кружним током саобраћаја“, рекао је Васин.

Свечаном уручењу уговора присуствовао је и заменик покрајинског секретара Балинт Јухас, који је овим путем нагласио да локалне самоуправе сваке године издвајају значајна буџетска средства за кључне инфраструктурне пројекте, што потврђује друштвену одговорност и професионалност у раду. ,,У свакој локалној самоуправи на територији АП Војводине је у протеклих 10 година знатно унапређена безбедност саобраћаја. Када је у Секретаријату креиран овај конкурс, полазна тачка је била саобраћајна статистика. Тачније, према подацима Агенције за безбедност саобраћаја у 2014. години у АП Војводини, у саобраћајним незгодама настрадало је 330 деце, док је у истом периоду број настрадалих бициклиста износио је 320“, рекао је Јухас и додао да је, имајући у виду ове податке, посебан акценат у конкурсима које Секретаријат за привреду расписује из области саобраћаја, дат реализацији пројеката повећања нивоа безбедности најугроженијих категорија учесника у саобраћају, како би се возачи моторних возила упозорили на критична места на путевима који пролазе у зонама школа и предшколских установа.

Приоритет Секретаријата били су и пројекти изградње бициклистичких стаза у циљу афирмације овог вида превоза и повећања безбедности бициклиста који су, такође, веома угрожена категорија учесника у саобраћају. Поред наведених намена реализовани су и пројекти измештања аутобуских стајалишта са коловоза и изградње раскрсница са кружним током саобраћаја, као мере које значајно доприносе повећању безбедности саобраћаја и унапређују његову функционалност.