Мирослав Васин позвао привреднике из Ломбардије да инвестирају у Војводини

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин борави у Италији у оквиру наставка сарадње између АП Војводине и италијанске регије Ломбардија, успостављене током посете председника Покрајинске владе, др Бојана Пајтића и одржавања светске изложбе EXPO 2015 у Милану, на којој су војвођанске институције, предузећа и установе представиле привредне, туристичке и развојне потенцијале као и могућности за сарадњу са различитим регионима. Том приликом потписан је и Меморандум о сарадњи између Ломбардије, најразвијеније италијанске регије и једне од четири најразвијеније у Европи, и АП Војводине, коју угледни британски „Фајненшел тајмс“ сврстава у сам врх најзначајнијих европских регија у привлачењу страних инвестиција.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин разговарао је са секретарком за међународну сарадњу Ломбардије, Франческом Брианзом о сарадњи у области привреде, посебно о могућностима улагања у АП Војводину и позвао привреднике из Ломбардије да инвестирају у Војводину.

Васин је истакао да су и Војводина и Ломбардија најразвијенији региони у својим земљама који значајно доприносе стварању друштвеног бруто производа. Он је подсетио да у Војводини послује 39 италијанских компанија које запошљавају око 8.500 радника, те да су инвестциона улагања у ове компаније око 700 милиона евра.

,,Очекујем да ће се тренд италијанских инвестиција у Војводину наставити и у наредном периоду, посебно и због тога што је Војводина и ове године проглашена за седму најбољу регију за инвестиције од стране угледног „ Фајненшел тајмса““, казао је Васин и додао да се више од 40 одсто свих страних улагања у Србији налази у Војводини.

Значајна сарадња у области привреде са регијом Ломбардија остварује се у оквиру Асоцијације Европских привредника –Италија (AIME), чији је генерални секретар, Ђани Лучхина (Gianni Lucchina) изразио задовољство што се у Војводини оснива представништво AIME – Асоцијације европских привредника – Србија, као и Инфо центар Војводина, који су намењени привредницима оба региона.

Приликом разговора у округу Варезе који је део Ломбардије, прецизирано је да су пољопривреда, текстилна и металска индустрија, ИТ сектор, као и култура – области у којој компаније и институције из два региона могу да остваре значајнију сарадњу.

У Варезеу је одржана презентација ВИП фонда о могућностима и предностима улагања у Војводини, на којој су присуствовали привредници из те провинције.

У разговорима у регији Ломбардија учествовали су и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и директор Фонда „Европски послови“ Синиша Лазић.