Мирослав Васин отворио међународну конференцију посвећену потенцијалима канала ДТД и каналске мреже у Војводини

Нови Сад, 18. септембар 2015.Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, свечано је отворио међународну конференцију ,,Канал Дунав-Тиса-Дунав, шансе за свеобухватни развој туризма, саобраћајне инфраструктуре и руралних области бачког региона“. Васин је овом прилико скренуо пажњу на чињеницу да се богат потенцијал каналске мреже покрајине још увек не користи у пуном капацитету, те да је експлоатација токова ове мреже путем логистике један од кључних циљева програма који заступа Секретаријат.

 

Конференција која се одржава на Андревљу у хотелу ,,ЦЕПТОР“, је званична локална годишња манифестација у оквиру манифестације ,,Open Days 2015“ која се одржава у Бриселу под покровитељством Комитета европских региона и Европске комисије. Организатор је Регионална развојна агенција Бачка.

,,Данашња конференција би требало да сагледа аспект и улогу канала Дунав-Тиса-Дунав и каналске мреже, са уопштеног полазишта, у оквиру привредног развоја, развоја транспорта и туризма у АП Војводини. Ово богатство које Војводина поседује, тачније 600 км пловне каналске мреже, где је преко 527 км категорисано, садржи 17 бродских преводница, од којих је 12 у функцији. Постоји и 40 малих специјализованих пристаништа. Ипак, канал ДТД је у многим сегментима у веома лошем стању. Крајем седамдесетих и осамдесетих година, обим укупног претовара у каналској мрежи је прелазио 4 милиона тона годишње, док је последњих година, ако се изузме међународна лука Нови Сад, тај износ смањен на 500 и 600 хиљада тона годишње, услед сталног опадања робног претовара. Иако пољопривредни регион, учешће пољопривредних производа у робном претовару у Војводини је свега 1 одсто. Поред тога, веома је лош удео водног саобраћаја у свим видовима саобраћајних кретања у Србији и Војводини. Ипак, канал ДТД и у тренутном стању привлачи иностране и домаће туристе“, рекао је Васин истакавши да је Покрајинска влада усвојила Програм за побољшање привреде, предузетништва и занатства, у оквиру кога је стратешки правац преласка са друмског на железнички и водни саобраћај, што би умногоме унапредило одрживост привреде у покрајини.

На отварању се присутнима обратио директор РРА Бачка Срђан Везмар, Микаел Думс са Слободног универзитета у Бриселу и водећи европски стручњак из области канала и каналске мреже, као и председник општине Бачки Петровац проф. Павел Марчок.