Куповином кућа младим брачним паровима, Покрајина подстиче оживљавање војвођанског села

Ђурђин/Суботица, 29. септембар 2015.Породица Зденка и Јасне Дулић из Ђурђина код Суботице једна је од 42 породице која је на конкурсу Покрајинске владе добила бесповратна средства за куповину куће. Они имају четворо деце: најстарије има шест и најмлађе годину дана и пре тога живели су у истом селу као подстанари. Сматрају да је децу лакше одгајати на селу. Непосредни повод посете потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васина и директорке покрајинског Завода за равноправност полова Весне Шијачки је усељење породице Дулић у нови дом, али и управо затворен поновљени циклус конкурса за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа са окућницом.

 

Због великог интересовања младих брачних парова за куповину куће на селу, за други циклус овог конкурса у буџету Покрајине планиран је већи износ намењен подмлађивању и оживљавање војвођанских села. На њега се пријавило чак 277 брачних и ванбрачних парова.

„Обиласком породице Дулић желели смо да објавимо да је управо затворен још један конкурс за који је Покрајинска влада издвојила 68 милиона динара и који ће, такође, усрећити нових 70 породица широм Војводине, које ће добити прилику да куповином куће дођу или остану да живе на селу. На тај начин желимо да оживимо војвођанско село, да дамо наш допринос ревитализацији села и да на делу покажемо да свако треба, сходно својим могућностима, да учини нешто да ова наша прелепа војвођанска села, где је велик број напуштених кућа – оживе“, изјавио је Мирослав Васин и додао да ће, након обиласка свих пријављених до краја године, у јануару 2016. бити донета одлука и уплаћен новац за куће.

„Велико интересовање, као и срећа породица које су већ добиле куће, уверава нас да смо на добром путу и да ова акција никада неће бити заустављена“, поручио је потпредседник Покрајинске владе.

Од укупног броја пријављених, највише има парова са двоје деце – 89, затим са једним дететом – 81 пар, без деце су 65 пара, док су са троје и више деце – 43 пара. Највећи број учесника има средње образовање – 316, следи 96 учесника са основним образовањем, затим 74 учесника без образовања и 66 учесника са вишим и високим образовањем. Највећи број пријава стигао је из следећих градова и општина: Бачке Паланке – 25, Новог Сада – 22, Суботице – 20, Сомбора – 19 и Зрењанина – 17. Из општина: Нови Кнежевац, Опово, Пећинци, Сремски Карловци и Стара Пазова није послата ниједна пријава. Према миграционој статистици, укупно 105 парова има жељу да мигрира на село, док 171 пар има жељу да остане да живи на селу. По родној структури запослености, број мушкараца који су запослени је 200, а незапослених је 74, код жена број запослених је 139, док је 137 незапослено.

Са територије града Суботице стило је чак 20 пријава: град Суботица – 7, Чантавир – 3, Бајмок – 3, Палић – 1, Ђурђин – 1, Горњи Таванкут – 1, Мала Босна – 1, Биково – 1, Бачко Душаново – 1 и Доњи Таванкут – 1.