Konferencija posvećena kreativnim industrijama – od važnosti za ekonomiju, društveni i javni prostor u celini

Danas je održana druga Konferencija o kreativnim industrijama, u Privrednoj komori Vojvodine, koja je i organizator susreta. Konferenciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Učesnici konferencije su pokrajinski sekretari dr Nenad Ivanišević i Dragana Milošević.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, je ovom prilikom pozvao sve one koji se bave nekom od delatnošću iz kreativnih industrija da daju svoje ideje, projekte i predloge, jer podrška od strane svih sekretarijata Pokrajinske vlade je prisutna.

On je naveo primer da je uz pomoć zajedničkih ulaganja u visini od 35 hiljada evra za Spomen sobu Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, poseta ovom velelepnom zdanju porasla sa 600 turista godišnje, na 16 hiljada posetilaca i to je jedan od načina da kultura, tradicija, umetnost i turizam imaju dovoljno razloga za ulaganja.

Obraćajući se na konferenciji, sekretarka Milošević je istakla da su znanje i informacije ključni resurs savremenog društva, a koncept kreativnih industrija podrazumeva da sva ta znanja, veštine i inovativnosti u različitim oblastima stavimo u neku komercijalnu svrhu. Taj sektor obuhvata čitav niz industrija, poput filma, muzike, primenjene umetnosti, ali i informaciono-tehnološkog sektora, marketinga, izdavašatva, arhitekture i mnogih drugih“.

Kreativne industrije, iako uvek prisutne, nikada nisu imale ovoliko pažnje i doprinosa, naglasila je sekretar Milošević, precizirajući da je od 2018. godine osnovan i Savet za kreativne industrije Vlade Republike Srbije sa ciljem da se podrži brži razvoj ovog sektora, stvore uslovi za široke platforme kako bi umetnici, kreativni stvaraoci i inovatori izašli na međunarodnu scenu.

Ispred organizatora konferencije obratio se Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine, koji je pozdravio učesnike, dok je o novim paradigmama kreativnih industrija govorila Hristina Mikić sa Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije.

Tokom dana, održana su i tri panela. Prvi panel održan je na temu „Novi motor razvoja kreativnih industrija“, drugi je „Arhitektura, dizajn i moda kao važni segmenti kreativne ekonomije“ i treći se održao na temu „Motivacija za stvaranje umetnosti i kreativnih vrednosti“.