Konkurs namenjen socijalnom preduzetništvu za tekuću godinu u skladu sa novim Zakonom o socijalnom preduzetništvu

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa kabinetom potpredsednika Pokrajinske vlade i Savetom za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja, raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za doprinos razvoju socijalne ekonomije AP Vojvodine u 2022. godini, u ukupnom iznosu od 5,5 miliona dinara.

Tim povodom održana je konferencija za medije, na kojoj se prisutnima obratio potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta, Branko Ćurčić, koji je istakao da socijalno preduzetništvo vidi kao jedno od ključnih rešenja u smanjenju stope nezaposlenosti, povećanju dodatne vrednosti a, pre svega, u rešavanju nekog društvenog problema.

,,U prethodnoj godini smo organizovali obuke za predstavnike jedinica loklane samouprave o značaju socijalnog preduzetništva i izradili Analizu o trenutnom stanju u privrednim subjektima – društvima u oblasti socijalnog preduzetništva na teritoriji AP Vojvodine, dok smo u 2022. godini u okviru Saveta oformili radnu grupu koja će se baviti isključivo socijalnim preduzetništvom. Lokalne zajednice igraju važnu ulogu u prepoznavanju i razvoju senzibilisanih preduzetnika i one bi trebalo da omoguće stvaranje povoljnog ambijenta za privredne subjekte koji posluju po principima socijalnog preduzetništva“, rekao je potpredsednik Ćurčić.

Potpredsednik dodaje da Zakon o socijalnom preduzetništvu koji je nakon deset godina usvojen u februaru ove godine, sa odloženom primenom koja počinje 16. novembra 2022. godine, jasno definiše kriterijume koji bi trebalo da se ispune kako bi se stekao status socijalnog preduzeća, te predviđa i bazu socijalnih preduzeća u Agenciji za privredne registre.

,,Svedoci smo da postoji realna potreba da se reše određeni društveni izazovi kao što su zapošljavanje onih koji teže dolaze do posla i rešavanje određenih ekoloških problema, a da to bude na održiv i preduzetnički način. Rešenje je u socijalnoj ekonomiji i senzibilisanosti ljudi koji po svojoj prirodi žele da doprinesu društvu, jer socijalno preduzetništvo ne predstvalja samo težnju za ostvarenjem profita nego i za društvenom dobrobiti, odnosno rešavanju nekog društvenog cilja“, dodaje Ćurčić.

,,Važno je istaći, kada je reč o socijalnom preduzetništvu da na njegovom razvoju radimo zajedno i to pokazuje koliko nam je tema socijalnog preduzetništva važna na teritoriji AP Vojvodine. Ovo je prvi konkurs od kako je Zakon usvojen na teritoriji Republike Srbije, koji podržava subjekte koji su do sada ispunjavali uslove da se bave socijalnim preduzetništvom, a posebno one subjekte koji će od 16. novembra biti upisani u poseban registar preduzeća koja obavljaju socijalnu delatnost“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, i tom prilikom precizirao da se sredstva po ovom konkursu odobravaju po principu refundacije za nabavku osnovnih sredstava, odnosno mašina ili opreme, koja su kupljena, isporučena i isplaćena u celosti u periodu od 16. marta 2020. godine do dana zaključenja Javnog konkursa, te da se visina odobrenih sredstava utvrđuje na osnovu dostavljenog računa-otpremnice, odnosno e-fakture ili ugovora-otpremnice sa dobavljačem, prodavcem, i izvoda računa iz banke.

Bespovratna sredstva se odobravaju u visini do 80 odsto od kupovne vrednosti bez PDV-a i bez zavisnih troškova nabavke, a iznos odobrenih sredstava za refundaciju troškova može biti od 250.000 do 500.000 dinara, pri čemu odobrena sredstva mogu biti manja od traženih sredstava.

Pravo učešća imaju pravna lica registrovana za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, sa sedištem odnosno registrovanim ogrankom na teritoriji AP Vojvodine, socijalne zadruge osnovane na teritoriji AP Vojvodine koje posluju radi ostvarenja socijalne, ekonomske i radne uključenosti, i subjekti koji su stekli status socijalnog preduzetništva u smislu pravnih lica koja obavljaju delatnost socijalnih preduzeća u cilju sticanja dobiti.

Rok za podnošenje prijava je do 25. novembra 2022. godine.

Sekretar Ivanišević je istakao da očekuje velik broj prijavljenih subjekata, te da će, počev od 2022. godine, ovaj konkurs raspisivati svake godine, u značajno većem obimu sredstava.