,,Из Баната, с љубављу“: Туристичка валоризација баштине Душана Попова

Путешествије мистериозног полиглоте, од дубровачког адвоката до двоструког агента британске обавештајне службе МИ6 и Краљевине Југославије, преко Абвера, Дана Д, Перл Харбора, Рио де Жанеира, Лисабона, те операција Фортитјуд, Оверлорд и Мида, и судбоносног познанства са Ијаном Флемингом, водило је трновитим, али и путем звезда.

Познатији у свету као Трицикл, заљубљеник у лепе жене и брзе аутомобиле, српски агент 007, Душан Попов, родом из Војводине, тачније рођен у Тителу, док је део свог живота провео у Новом Милошеву, оставио је неизбрисив траг у историји Другог светског рата као један од најуспешнијих двоструких агената 20. века, са учешћем у кључним операцијама које су непобитно мењале ток тадашње историје.

Душанов син, Марко Попов, човек који непрестано одржава и уздигже лик и дело свога оца, његов значај и допринос антифашистичкој борби, превасходно кроз разбијање и померање фокуса агената немачког Абвера, спољно информационо и контраобавештајног одељења Врховне команде оружаних снага нацистичке Немачке, и данас претражује и анализира доступну му документацију.

Поред тога, син српског Бонда, који живи у Лондону, са члановима породице Попов у Србији, али и у дијаспори, чува и обнавља богато културно-историјско наслеђе великана своје породице, попут породичне куће Попова у Новом Милошеву, уз подршку локалне самоуправе. Та кућа је данас Музеј ,,Жеравица“, јединствена збирка трактора, парних и пољопривредних машина, занатских радионица, опреме и покућства.

У оквиру Музеја „Жеравица“, налази се и етнолошки објекат, сеоска кућа, Душанова дедовина, аутентичког изгледа, која је настала крајем 19. века, у којој је предвиђена поставка посвећена породици Попов, а посебно Душану, као значајној историјској личности, хероју свога времена. Поставка би садржала личне ствари, изводе из тајне документације, обавештајне реквизите, који су доступни породици као део наслеђа, видео записе и фотографије, историјат породице, али и реплику текстилне робне куће из 1911. године, с обзиром да су Попови богата породица српских трговаца, почев од Душановог деде Омера и оца Милорада, пореклом из Драгутинова, данашњег Новог Милошева. Посетиоцима ће посебно бити занимљива сувенирница, као и део поставке посвећен филмовима и романима о Џејмсу Бонду.

Приликом сусрета са потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром за привреду и туризам, Иваном Ђоковићем, који је препознао значај чињенице да је Џејмс Бонд пореклом из Војводине, те да је неопходно његову баштину сачувати од зуба времена и представити је домаћој и светској јавности, тиме је туристички валоризовати. Марко Попов наглашава да је сам мит о омиљеном светском тајном агенту, донео његовом оцу бесмртност у правом смислу речи.

Приликом сусрета са представницима ове угледне српске породице и председником општине Нови Бечеј, Сашом Максимовићем, потпредседник Ђоковић је истакао да би Секретаријат путем конкурса из области туризма, намењених локалним самоуправама за адаптацију објеката од посебног значаја и културно-историјског наслеђа у 2018. години, финансијски подржао реконструкцију и опремање туристичке инфраструктуре овог породичног здања. Ђоковић је додао да ће пружити подршку и приликом прикупљања историјске грађе која документује живот Душка Попова.

Српски Џејмс Бонд, пореклом из Баната, овековечен у романима Ијана Флеминга, уз помоћ пријатеља Јохана Јебсена, постаје двоструки агент одмах по избијању Другог светског рата, у јеку регрутације тајних агената широм Европе, од стране Немачке и Уједињеног Краљевства. Пружајући лажне податке Абверу о снази и моралу британске војске, радећи заправо за британску амбасаду у Београду, тачније штабу МИ6 под велом службе за издавање пасоша, био је и део фиктивног предузећа за трговину Југославије са Уједињеним Краљевством, основаног од стране Абвера чије је поверење стекао.

Боравећи у Лондону на задацима, привидно је ширио је за Абвер мрежу немачких агената, правећи вишеструко већу мрежу агената у Краљевини Југославији.

Судбоносне корелације Душана Попова са Флемингом у Лисабону, тадашњем центру међународне шпијунаже на територији неутралне Португалије,  учиниле су његов параван у виду разноврсних пословних активности видљивим за овог британског писца и новинара. Мајстор прерушавања и криптографије, Душан Попов је до краја рата остао неухватив и ,,непрочитан“ човек из сенке кључних антифашистичких операција.

Сваки од укупно четрнаест наслова Ијана Флеминга, између редова, до најситнијих детаља износе начин рада и личност Душка Попова кроз перо и око аутора, а ,,Живи и пусти друге да умру“, ,,Операција Свемир“, ,,Из Русије с љубављу“, ,,Голдфингер“, ,,У служби њеног Величанства“, само су делић уметничког опуса.

Подршка приликом обнове породичне куће која би свој неисцрпан садржај даривала јавности, својевсртан је допринос Покрајинског секретаријата за привреду и туризам политичкој, антифашистичкој, културној, историјској и туристичкој баштини, која је само физички у банатском месту, али је утицај оних који су то баштинили далекосежан.