Иван Ђоковић са делегацијом Града Сремска Митровица о унапређењу бициклистичке инфраструктуре

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, примио је председника Скупштине Града Сремска Митровица, Томислава Јанковића, и делегацију из Општинске управе и РРА Срем, са којима је разговарао о потенцијалима и унапређењу туристичке инфраструктуре у Срему, превасходно кроз започету реализацију пројекта постављања бициклистичке сигнализације и мобилијара на рути Срем.

На овај начин се синергијом покрајинских и локалних ресорних институција ефикасније умрежава бициклистичка инфраструктура у овој области, повезујући се са доступним руралним капацитетима.

,,Циљ покрајинске администрације је да се сачини детаљан мастер план туристичке сигнализације у АП Војводини, који би укључивао и Еуро Вело бициклистичке руте и туристичку сигнализацију. Мастер план туристичке сигнализације Републике Србије садржи само општу методологију, пиктограме, знакове, дизајн, боје и начин постављања. Идеја је да се спроведе пројекат постављања туристичке сигнализације на целој територији АП Војводине, која би била идентификована ослањањем на сопствено истраживање и мапирање локалитета и рута, заједно са бициклистичким Савезом, локалним самоуправама и њиховим туристичким организацијама. Укрштањем података поставили бисмо приоритете. Управо је један од кључних приоритета Еуро Вело, тачније руте 6, 11 и 13 које пролазе кроз Војводину, а који доведе око 20.000 циклотуриста годишње на у просеку три дана“, рекао је потпредседник Ђоковић, истакавши да је циљ подизање квалитета услуге која се пружа овим туристима, који су по статистикама високе платежне моћи жељни рекреације и авантуре, као и продужетак њиховог боравка на територији Покрајине.

Пројекат постављања бициклистичке сигнализације у Срему подржало је Министраство трговине, туризма и телекомуникација и Покрајинска влада, а само спровођење радова и њихову благовремену реализацију прати Регионална развојна агенција Срем, водећи рачуна о званичном почетку туристичке сезоне у Националном парку „Фрушка гора“.

Повезивање руте Срем са Сријемском рутом (гранични прелаз Шид – Товарник), латерале у Беочину и Новом Саду и веза са међународном рутом Еуро Вело 6 до Банстола у општини Инђија, омогућиће приступачност, безбедност и самим тим већи прилив страних циклотуриста. Пројекат је такође подржан од стране Аустријске развојне агенције АДА и Швајцарске агенције за развој СДЦ.