Иван Ђоковић: Присуство светских стручњака у Новом Саду замајац конгресном туризму и унапређењу здравства у Србији

Нови Сад, 27. септембар 2018. – Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, домаћин је дводневног стручног скупа посвећеног новим трендовима у хирургији, под називом „Michael Stark Course – New trends in surgical education“. Курс организује Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у сарадњи са Cрпско-немачким удружењем гинеколога и акушера, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за привреду и туризам Аутономне покрајине Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, отворио је скуп истичући њен прворазредни привредно-туристички значај, с обзиром да је ,,довела свет у Нови Сад“.
,,Овим скупом оправдавамо престижну титулу европске престонице културе. Атрактиван механизам овог окупљања су гинекологија и акушерство, али је оно, по својој природи, туристичка и привредна манифестација, која не само да брендира Војводину као перспективну, научну туристичку регију, већ, истовремено, доводи конзументе који ће свој долазак мултипликовати и у економском смислу. Овај скуп има политички, али и социјални значај. Заборављамо да су у центру државног развоја медицина, здравље нације, јер бољи и квалитетнији живот почиње управо на клиникама за гинекологију, док је све остало надградња“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да су се данас у Новом Саду окупили Европа и свет, не само да би нам пренели своја достигнућа у домену гинекологије, већ и да би и наши стручњаци пренели достигнућа која смо постигли. Ово је есенцијално са аспекта обогаћивања наше науке, те приказивања свету ,,ко смо и шта смо“.

На отварању курса, уочи почетка предавања, присутнима су се обратили и начелник Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, проф. др Тихомир Вејновић, помоћница директора Клиничког центра Војводине, проф. др Едита Стокић, и главни предавач курса, проф. др Михаел Штарк.

Значајан је долазак проф. др Михаела Штарка у АП Војводину, с обзиром да је овај еминентни стручњак својим иновацијама у области хирургије стекао светски углед, модификујући технику царског реза коју је назвао Мизгав-Ладах и којом је смањио трауму и убрзао опоравак пацијенткиња порођених царским резом. Учесници курса ће имати прилику да слушају искуства проф. др Тихомира Вејновића, који је увео је значајну промену у начин шивења материце током царског реза. Нове оперативне технике царског реза и хистеректомије, за које постоје научни докази да су супериорне у односу на претходне, главна су тема овог курса.

Неретко хируршка пракса одступа од доктрине, што може негативно да се одрази на непосредни постоперативни ток, али и на ток будућих трудноћа пацијенткиње, стога је циљ овог курса да учесници буду обучени за извођење поменутих аутентичних техника кроз теоријску и практичну интеракцију са ауторима.