Иван Ђоковић примио високу делегацију Скупштине народа Евроазије

 

Нови Сад, 10. октобар 2018. – Чланови високе делегације Скупштине народа Евроазије састали су се данас у Покрајинској влади са потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром за привреду и туризам, Иваном Ђоковићем. Циљ сусрета је било разматрање могућих начина за унапређење сарадње, те повезивање Републике Србије и АП Војводине са земљама Евроазије, посебно у области привреде, туризма, културе, високог образовања, као и омладинске политике са земљама Евроазије.

потпредседник Покрајинске владе Иван Ђоковић и прва заменица генералног секретара Скупштине народа Евроазије и председнца Савета Скупштине народа Русије Смирнова Светлана Константиновна и заменик генералног секретара Скупштине народа Евроазије Млађан Ђорђевић

На челу делегације је била прва заменица генералног секретара Скупштине народа Евроазије и председница Савета Скупштине народа Русије, Смирнова Светлана Константиновна, која је изразила наду да ће постојеће везе бити у наредном периоду знатно унапређене. Она је објаснила да Скупштина народа Евроазије обједињује велики број различитих националности и представнике различитих земаља.

По њеним речима, кроз инструменте народне дипломатије, Скупштина настоји на унапреди сарадњу и разумевање међу свим народима на евроазијском простору.
,,Ове недеље се одржавају дани Скупштине народа Евроазије у Србији, при чему имамо два основна концепта, односно области, којима се бавимо, тачније друштвеном сарадњом у науци, образовању, култури, туризму, док је друга област економска и пословна сарадња. У оквиру Бизнис форума који је одржан као део ове манифестације у сарадњи са Привредном комором Србије, разматране су могућности на који начин наша Скупштина може бити од користи српским привредницима приликом изласка на евроазијско тржиште“, истакла је Смирнова, додавши да је важно разматрати и изналажење начина за долазак евроазијских предузетника и компанија на територију Републике Србије, као инвеститора.

Смирнова је и указом председника Руске Федерације, Владимира Путина, именована за шефа међунационалног Комитета при његовом кабинету.

Ђоковић је, као данашњи домаћин, овом приликом рекао да је сарадња са Скупштином народа Евроазије, као и са Евроазијском економском унијом и Евроазијском банком за развој од важности за нашу земљу, јер је то цивилизацијски пројекат.
,,Овај пројекат који почива на тековинама источног блока, успео је да сачува своју динамику и прилагоди се простору и времену. Ово је само један економски инструмент који има за циљ да тешње веже народе бившег источног блока, као и да укључи све оне народе на територији географске Европе који проналазе за сопствени циљ јачање културних, духовних и идентитетских веза“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да ће јачање свих, пре свега привредних и туристичких спона са земљама Евроазије, довести до тешње историјске, културне и духовне сарадње између народа који по својој суштини, али и форми, припадају једно другом.


Визија Скупштине народа Евроазије, који представља савез међународних невладиних организација, јесте поспешивање интеграционих процеса на територији Евроазије, промовисање сарадње, добросуседских односа и узајамног поштовања међу државама чланицама и партнерима. Чланови су спремни да својим партнерима, којих има из преко 100 земаља, говоре о Србији и АП Војводини, као и о Новом Саду, са циљем унапређења сфере туризма, која представља један од стратешких стубова развоја даље сарадње.

Такође, од изузетног је значаја подршка ове организације и учешће у реализацији програма везаних за Град Нови Сад, као Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године.