Иван Ђоковић панелиста СоЖе бизнис клуба: фирмама пронаћи нова тржишта и подстицати нове пословне подухвате

У просторијама Радионице за израду предмета од коже ,,Мануал“, победника Блиц акције за најбољег предузетника у 2014. години, одржана је панел дискусија под називом ,,Мали бизнис – подршка предузетништву и перспективе за развој“, у организацији ,,Societe Generale“ банке у Србији. Овим панелом, ,,Societe Generale“ банка и дневни лист Блиц, пружају подршку и обележавају јубилеј акције ,,Блиц предузетник“ у којој се сваке године бира најуспешнији домаћи привредник.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, са учесницима је разматрао питања која се тичу реализације планова у области привреде у Војводини, програма подршке намењених предузетницима и почетницима у бизнису, унапређења индустријских зона и њихове инфраструктуре, као и сарадње са пословним инкубаторима.

По његовим речима, данашња панел дискусија отвара простор за доношење заједничких закључака из домена привреде и предузетништва, да се сумирају ефекти и резултати из претходне године, изврши увид у предвиђања за текућу, што ће покрајинској администрацији омогућити да одреди динамику и опсег планираних активности. ,,Планови Секретаријата крећу се у домену креативне индустрије, микро, малих и средњих предузећа, капиталних и текућих субвенција, а акценат је стављен на област туризма. Због лоше структуре индустрије, услед недовољне оријентисаности ка извозној политици, те недовољне супституције наше индустрије увозним производима, наш простор за маневрисање и обезбеђивање додатног привредног раста јесу управо мала, микро и средња предузећа“, истакао је Ђоковић.

Он је додао да је данашњи панел усмерен ка отварању могућности да се синегијом финансијског сектора и администрације, како на покрајинском, тако и на републичком нивоу, обезбеде најефективније мере за подстицај привреди, односно сектору предузетништва.

,,По питању предузетништва, а посебно нових предузетничких подухвата, потребно је да протекне одређена временска дистанца да би се на ефективан начин анализирало да ли су ти подухвати и самоодрживи и како се показују у дужем временском периоду, а верујем да ће њихови ефекти доћи до изражаја у наредне две, до три, године, исказани кроз БДП, индустријску и пољопривредну производњу. Привреду једне државе може да дигне јака производна индустрија која је извозно оријентисана и која продукцију базира на домаћим кадровима, у највећој мери на домаћој технологији и искључиво на домаћим ресурсима“, рекао је Ђоковић.

Учесници данашњег панела били су и секретар Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије, Бранислава Симанић, власник компаније ,,Мануал“, Синиша Жарин, и Биљана Пешић из ,,Societe Generale Србија“.