Ивану Ђоковићу уручено национално признање ,,Капетан Миша Анастасијевић“ за развој и изградњу просперитета АП Војводине и Републике Србије

 

Нови Сад, 9. април 2019. – У Галерији Матице српске у Новом Саду, одржана је свечана додела националног признања – Статуета ,,Капетан Миша Анастасијевић“. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, један је од 24 добитника овогодишњег признања и то ,,за развој и изградњу просперитета АП Војводине и Републике Србије“.

Иван Ђоковић је овом приликом изјавио да чињеница да је он сам један од овогодишњих добитника јесте потврда рада и достигнућа Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, како ,,мене као првог међу једнакима, тако и свих запослених који раде у стручним службама“.

,,Ово признање је позив и опомена да увек водимо рачуна о јавном добру, да вредности појединца, како у његовом професионалном, тако и у приватном животу, би требало да буду ношене идејама Капетана Мише Анастасијевића. Управо је то осећај за јавно добро, родољубље, патриотизам, који су исказани кроз економију, привређивање, те стварање доброг привредног и пословног амбијента“, рекао је Ђоковић, додавши да то мора бити утемељено у знањима, просветитељству и стваратњу нове културне вредности, а не само у стварању профита.

Признање „Капетан Миша Анастасијевић“ је годишња награда која се додељује за најуспешније појединце, представнике академске заједнице, предузетнике, организације и институције на регионалном и републичкомк нивоу. Ова награда се додељује у Новом Саду у оквиру манифестације „Пут ка врху“ чији је циљ да подстиче и афирмише предузетништво у Србији. Ова награда подсећа на велика дела филантропа Мише Анастасијевића, који је, сматрао да се кроз развој просвете уздиже народ.

Миша Анастасијевић био је пионир предузетништва на нашим просторима, те би у економском аспекту младим предузетницима он требало да буде инспирација, те да се кроз предузетништво за које се сматра да је нова филозофија развоја, подржавају предузетници, иноватори и креативни људи.


Обраћајући се славодобитницима, председник стручне комисије, проф. др Радован Пејановић, истакао је да је Миша Анастасијевић био велики човек превасходно зато што је носио у себи велику људску вредност, те да је он ,,стекао, имао и дао своме отечеству, те да се тада одрастало у другом систему вредности, у коме је будућност била важнија од садашњисти, породица од појединца, солидарност од безобризности, напоран рад од лаке зараде“.

Доделу овог националног признања реализују агенција за тржишне комуникације ,,Медија Инвент“ из Новог Сада и Универзитет у Новом Саду. Национално признање ,,Капетан Миша Анастасијевић“ додељује се од 2000. године.