Ivanišević učesnik regionalne konferencije o jedinstvenom tržištu Zapadnog Balkana i konceptu otvorenog Balkana: ključno je povezivanje tržišta u regionu

Pokrajinski sekretar za priredu i turizam dr Nenad Ivanišević, obratiće se na otvaranju 8. po redu regionalne konferencije pod nazivom ,,#jedanregionjednotržište – Korak ka zajedničkom tržištu EU“, posvećenoj lokalnom, regionalnom i evropskom privrednom rastu u 2024. Godini, u organizaciji Centra za regionalno ekonomsko istraživanje i analziu, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer (KAS), Grada Novog Sada, a u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam.

Konferencija obrađuje teme poput poslovne zajednice i očekivanjima od vlada i regionalnih institucija i organizacija kada je reč o različitim procesima u regionu Zapadnog Balkana, prevashodno usmerenih ka integrisanom tržištu koje posluje shodno normativima evropskog zajedništva. To podrazumeva slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala, a sama konferencija je posvećena i dugoročnim politikama koje obezbeđuju ekonomsku konvergenciju regiona sa Evropskom unijom.

Ivanišević je naveo da je na današnjoj Konferenciji može da se istakne ono što AP Vojvodina danas jeste, a to su Fruškogorski koridor, izgradnja železničke pruge od Beograda do Subotice, početak radova na ,,Osmehu Vojvodine“, radova na rekonstrukciji vizitorskog Info centra NP ,,Fruška gora“ na Iriškom vencu, kao završetak projektno – tehničke dokumentacije za ,,zelenu stazu“ od Petrovaradina do Beočina.

,,Vojvodina danas jeste region koji predvodi celu zemlju, i to ne samo u IT industriji, već ona danas beleži istorijski nisku stopu nezaposlenosti i istorisjki visoku stopu posećenosti od strane turista, što je rezultat zajedničkog rada Vlade Republike Srbije, Pokrajiske vlade, Grada Novog Sada, ali i svih lokalnih samouprava. Danas imamo priliku da čujemo i partnere iz regiona kakvi su to zajednički izazovi i svakako da porazgovaramo najvećem zajedničkom izazovu, o trenutnom nedostatku radne snage, posebno u sektoru usluga.

Na samom otvaranju konferencije, prisutnim učesnicima Konferencije, predstavnicima Vlade Republike Srbije Pokrajinske vlade, diplomatsko – konzularnih predstavništava, predstavnicima vlada, saveta i drugih tela u zemlji i regionu, predstavnicima poslovne zajednice, međunarodnim finansijskim institucijama, obratili su se i predsedavajući, Aleksandar Simurdić, gradonačelnik Grada Novog Sada, Milan Đurić, i ministar privrede Vlade Republike Srbije, Slobodan Cvetković.

Prema rečima ministra privrede u Vladi Republike Srbije, privreda naše zemlje je doživela izuzetnu transformaciju, te da su stvoreni svi preduslovi kako bi se unapredio sektor direktnih stranih investicija, ali i da bi se unapredila i domaća preduzeća, kao i da su veliki iskoraci načinjeni i po pitanju infrastrukture.

,,U pogledu inicijative za Otvoreni Balkan, jasno je da je centralna država čitavog procesa upravo Republika Srbija. Izuzetno je bitno da se integrišemo u jedno zajedničko tržište Zapadnog Balkana. Taj princip prepoznaje i Evropska unija. Ovo je interesantna inicijativa i biće otvorena razna pitanja, poput fluktuacije radne snage, jer određene odredbe ovih ugovora omogućavaju jednu vrstu jednostavnijeg prometa i radne snage i transporta robe“, rekao je Cvetković.

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić je rekao da je ova regionalna konferencija od izuzetnog značaja za Grad, s obzirom da je na teritoriji Grada Novog Sada u proteklih dvanaest godina evidentirano smanjenje stope nezaposlenosti, a gradi se i putna i investiciona infrastruktura.

Ova regionalna platforma, prema rečima predsedavajućeg Konferencije, Aleksandra Simurdića, omogućuje da svi učesnici razgovaraju o svim elementima regionalne integracije na prostoru Zapadnom Balkana, kako bi se sagledali ostareni rezultati u proteklih godinu dana, te koji su to naredni planovi.

Nedavno istraživanje Saveta za regionalnu saradnjuo stavovima građana i privrede na predmetnom prostoru i za 2023. godinu, ukazuje na identične izazove svih zapadnobalkanskih društava, te u tom svetlu ova regionalna integracija može da pomogne, u smislu obezbeđivanja jedinstvenog informacionog, investicionog i privrednog prostora.

,,Podaci Bečkog instituta od prošle nedelje pokazuju i da upravo regionalna ekonomska integracija može da generiše rast bruto društvenog proizvoda od 1 do 3 odsto, ukoliko bi taj nivo integracija dosegao nivo Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, odnosno 2 do 14 odsto ukoliko bi dosegao evropski nivo integracija. Zajedničko tržište nesumnjivo jeste put kojim treba ići i integrisano tržište od 18 miliona stanovnika bez barijera, prepreka, granica jeste u interesu svih“, naglasio je Simurdić.