Ivanišević učesnik Konferencije posvećene razvojnom finansiranju preduzetništva u Srbiji

Konferencija pod nazivom „Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja MSP u Republici Srbiji”, u Kongresnoj sali hotela ,,Prezident“ okupila je danas relevantne institucije i organizacije na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, te predstavnike javnog i privatnog sektora, u organizaciji Fonda za razvoj Republike Srbije. Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, bio je učesnik panel diskusije posvećene izazovima i uspešnoj praksi razvojnog finansiranja u Republici Srbiji.

Ivanišević ističe da je stav Pokrajinske vlade i resornog Sekretarijata da se aktivnije i sa većim iznosom sredstava pruža podrška preduzetništvu, kako kroz turističke delatnosti, tako i kroz nabavku mašina, opreme.

,,U prethodne tri godine smo oko dve milijarde dinara plasirali direktno za poboljšanje turističkih kapaciteta, za manifestacije koje generišu privrednu delatnost, tačnije manifestacioni turizam, i za nabavku mašina i opreme. Imamo i programe za podršku ženskom preduzetništvu, pri čemu smo u prethodne tri godine preko 130 miliona dinara plasirali ženama koje rukovode svojim preduzetćima, koje donose odluke. U narednom periodu ćemo ponoviti konkurs koji će biti unapređen i namenjen novim preduzetnicima. Ideja jeste da pomognemo ljudima da osnuju svoje firme, da im nabavimo opremu, mašine, platimo poslovni prostor, da im obezbedimo mentora koji će ih voditi godinu dana u upravljanju firmom, u donošenju odluka, kako bi što veći broj mladih ljudi, do 35 godina, podstakli da budu preduzetnici i otvore svoje firme“, rekao je Ivanišević.

Pokrajinski sekretar je dodao da je svaki skup na kom svi relevantni učesnici razmatraju teme od značaja za privredu je poželjan i dobar, te da je današnja uloga Sekretarijata da predstavi sve što je urađeno u prethodnom mandatu, kao i da se najave novi konkursi koje će raspisati Sekretarijat u oblasti privrede, turizma, ali i zapošljavanja gde će akcenat biti stavljen na oblast samozapošljavanja.

Ivanišević je ovom prilikom najavio još jedan novi javni konkurs koji Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam koncipira u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Subotici, namenjenog domaćoj privredi.

,,Ideja jeste da domaće IT kompanije kreiraju informatička, odnosno softverska rešenja za potrebe domaćih firmi i da ta rešenja budu besplatna za privrednike koji se jave konkurs. Na taj način hoćemo da našu privredu približimo svetskim privredama, a bez digitalne transformacije ne možemo govoriti o modernoj privredi“, dodao je Ivanišević.

Konferencija se bavila pitanjima iznalaženja dodatnih izvora finansiranja, pored postojećih, a usled izrazito visokih kamatnih stopa kod komercijalnih banaka, koje su uslovile veliku potražnju za programima i kreditima, u ovom slučaju kod Fonda za razvoj Srbije.

Prema rečima direktora Fonda za razvoj Republike Srbije, Tatjane Matić, kreditne stope u Fondu su veoma povoljne i za investicione kredite se kreću od 1,5 do 2.5 odsto, , a u slučaju trajnih i obrtnih sredstava kamatna stopa Fonda je bila od 1,8 do 2.8 odsto, i to u zavisnosti od sredstava obezbeđenja.

Prema anketama koje su sprovedene na domaćem tržištu, dolazi se do zaključka da je oko 80 odsto kompanija koje podmiruju svoje potrebe sopstvenim izvorima finansiranja, desetak odsto kompanija su uzimale kredite i mali procenat od oko tri odsto koriste alternativne izvore finansiranja.

Direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, Bojan Stanić, ističe da je, kada je reč o robi, ali i o uslugama, naša zemlja ostvaruje značajne stope rasta u poslednjih pet godina, te taj ekspanzivan rast postavlja pitanje razvoja i jako je bitna tema razvojnog finansiranja. U pogledu strukture izvoza, investicija koje dolaze su količinski značajne, te u pogledu usmerenosti investicija, još uvek nedostaju investicije izraženije dodate vrednosti koje povećavaju vrednosti proizvodnje, a time i izvoza, dodaje Stanić, te dodaje da do izražaja dolazi i pitanje konkurentnosti, jer pored nedostatka radne snage i organičenog pristupa izvorima finansiranja, domaće kompanije se sve više usmeravaju ka mogućnostima realizacije svojih proizvoda i usluga, ne samo na domaćem, već i na inostranim tržištima.

Ministar privrede Republike Srbije, Slobodan Cvetković, koji je i predsednik UO Fonda za razvoj Srbije, upoznao je prisutne sa merama Ministartva namenjenih malim i srednjim preduzećima u prethodnoj godini u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde dinara, uz učešće značajnih sredstava iz fondova EU, te da ukupan iznos za proteklu godinu, kada se uzmu u obzir sredtsva Fonda i sredstva sa tržišta kapitala i iz komercijalnih banaka, oko 9,1 milijarda dinara, te da je evidentno veliko interesovanje za finansiranje domaćih preduzeća.

Današnja Konferencija je u okviru drugog panela obrađivala teme poput finansiranja iz fondova EU i podrška od strane međunarodnih organizacija.