Ivanišević: Ukupno 7,5 miliona dinara konkursom u oblasti telekomunikacija za hotspotove i videonadzor u obrazovnim ustanovama u Vojvodini

Novi Sad, 12. novembar 2021. – Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je raspisao danas novi javni konkurs namenjen jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine, u ukupnom iznosu od 7,5 miliona dinara za finansiranje projekata u oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva u 2021. godini.

Tim povodom, na konferenciji za medije, obratio se pokrajinski sekretar, dr Nenad Ivanišević, istakavši da je cilj konkursa podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i unapređenje položaja lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti u rasponu 60 do 80 odsto, i manje od 60 odsto republičkog proseka, a u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

,,Ove godine, po pomenutom konkursu povećavamo iznos za oko 20 odsto u odnosu na prošlogodišnji, tačnije na sredstva koja su nam usmerena od RATEL-a dodali smo sopstvenih 1,5 miliona dinara. Ovim želimo da povećamo mogućnost lokalnih samouprava treće i četvrte kategorije da dobiju što više sredstava. Želimo da pomognemo upravo ovim nedovoljno razvijenim lokalnim samoupravama, kojih na teritoriji Vojvodine ima osamnaest. Prevashodno želimo da što veći broj mesta koja se vode kao turistička, opremimo besplatnim internet pristupom, jer danas nema turizma bez intreneta i adekvatne infrastrukture. Pored toga, bezbednost učenika je svakako prioritet, stoga lokalne samouprave mogu konkurisati i za videonadzor u školama“, rekao je Ivanišević.

Bespovratna sredstva za finansiranje uspostavljanja hotspot lokacija na teritoriji lokalnih samouprava omogućiće slobodan pristup internetu, pri čemu tražena sredstva ne mogu biti veća od 150.000 dinara po hotspot lokaciji, dok lokalne samouprave mogu da konkurišu za najviše pet hotspot lokacija, uz obavezno dostavljanje idejnog i glavnog projekta, neophodnih uslova i saglasnosti za uspostavljanje ovakve lokacije. Lokacije pogodne za hotspot jesu glavni trg, šetalište, park, prostor autobuske i železničke stanice, javni prostor ispred opštinske uprave, zdravstvene ustanove, javna plaža, javna turistička lokacija, javna mesta od istorijskog i kulturnog značaja i druge značajne lokacije.

Pored toga, gradovi i opštine mogu konkurisati i za finansiranje uvođenja sistema videonadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama u cilju povećanja bezbednosti predškolaca, učenika i nastavno-obrazovnog osoblja, kao i zaštite objekata, pod već poznatim nazivom ,,Bezbedna ustanova“. Tražena sredstva ne mogu biti veća od 500.000 dinara po ustanovi, a može se konkurisati za najviše tri obrazovne ustanove. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejni ili glavni projekat, saglasnost ustanove za realizaciju projekta kao i da omogući uspostavljanje nadzornog centra u ustanovi.

Lokalne samouprave po svim tačkama konkursa mogu da zahtevaju maksimalan iznos od 1,5 miliona dinara. Rok za podnošenje prijava na Javni konkurs je petnaest dana od dana objavljivanja, odnosno 27. novembar 2021. godine.