Ivanišević na Karavanu ženskog preduzetništva u Novom Sadu

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević obratio se učesnicama i preduzetnicama u okviru projekta Karavan ženskog preduzetništva – ,,Na kafi sa preduzetnicama“, na trećem po redu karavanu, i govorio je o podršci koju Sekretarijat pruža preduzetnicama u kontinuitetu.

Ivanišević je naglasio da Pokrajinska vlada tradicionalno podržava žensko preduzetništvo, te da ima jasno definisane konkurse podrške ženskom preduzetništvu, kao i da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u prethodne tri godine podržao ovaj sektor sa preko 50 miliona dinara.

,,Ako posmatramo ukupan benefit žena preduzetnica kroz ono što radi Sekretarijat, preko 120 miliona su ukupno dobile one žene koje donose odluke i upravljaju svojim preduzećima“, rekao je resorni sekretar, uz napomenu da to svakako nije dovoljno, stoga će Sekretarijat nastojati da ponovi te javne konkurse kako bi što više preduzetnica moglo da aplicira za neophodna sredstva iz pokrajinskog budžeta.

,,Ova inicijativa i ovakva mesta su odlična da se žene bolje upoznaju i upoznaju se sa izazovima u poslovanju, te da čuju od svih nas na koji način možemo najbolje da im pomognemo“, dodao je Ivanišević.

Projekat „Karavan ženskog preduzetništva – na kafi sa preduzetnicama” započet je u organizaciji Privredne komore Srbije krajem februara ove godine, sa ciljem da se podrže mali biznisi koje vode žene, kao i da se u direktnoj komunikaciji sa preduzetnicama razmotre svi problemi i izazovi u poslovanju i mogućnosti podrške, prevashodno institucionalne.

Branislava Simanić, direktor Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, ističe da je cilj ovog projekta da se žene ekonomski osnaže, te da je sam projekat namenjen podršci malim biznisima koje vode žene, kao i onim poslovima koji će tek postati vlasništvo preduzetnica.

,,Podrška ženskom preduzetništvu od strane države nikada nije bila veća, a u prilog tome govori podatak da danas imamo jednu trećinu preduzeća i preduzetničkih radnji koji su u vlasništvu žena i Srbija je u skladu sa evropskim prosekom, kada govorimo o ženskom preduzetništvu. Želimo da konkretno na terenu, razgovaramo sa našim preduzetnicama, da sagledamo koji su njihovi problemi i šta sve možemo u narednom periodu da uradimo da bi one bile što uspešnije“, istakla je Simanić.

Prisutnima su se obratili i Tijana Prica, novinar i komunikolog, Katarina Beljić, predsednik Sekcije za omladinsko preduzetništvo PKS, te iz prakse Ivana Korab, vlasnica više biznisa i Marija Trivić, marketing stručnjak.

Ovo je treći Karavan po redu, a planirano je da on obiđe u ovom ciklusu ukupno deset gradova i opština na teritoriji Republike Srbije.