Ivanišević i Kandić o važnosti podsticanja razvoja ruralnog turizma i unapređenju mera namenjenih seoskim domaćinstvima

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević i državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine, Uroš Kandić, predstavili su značaj i pojedinosti Uredbe o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva na teritoriji Republike Srbije, koja je preduslov za jačanje sektora ruralnog turizma, kao i za otvaranje novih mogućnosti ulaganja u ovaj vid turističke delatnosti koji beleži konstantan i održiv rast u našoj zemlji.

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi, način dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva na teritoriji Republike Srbije, sa ciljem povećanja turističkog prometa kroz razvoj ruralnog turizma, što će doprineti ravnomernijem regionalnom i lokalnom razvoju, uz očuvanje prirodne sredine, lokalne kulture, tradicije i običaja.

Razvoj ruralnog turizma koji Sekretarijat za privredu nastoji da podrži na teritoriji AP Vojvodine, i koji predstavlja svojevrsni iskorak u dosadašnjem radu, a što je analiza rezultata pokazala, uticaće i na opšti cilj kreiranja novih radnih mesta, ali i očuvanje postojećih, na podsticanje proizvodnje, kao primarne delatnosti na selu i poboljšanje turističke infrastrukture i suprastrukture.

,,Ključna reč jeste zajedno. Ovo je nastavak odlične saradnje Sekretarijata i resornog Ministarstva. Podsetiću na zajednički projekat rekonstrukcije Info centra Nacionalnog parka ‘Fruška gora’, na Iriškom vencu, a očekujemo i raspisivanje javne nabavke za izvođača na ukupnu vrednost od 170 miliona dinara, gde 50 odsto sredstava daje Vlada Republike Srbije, a 50 odsto Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Istakao bih zajedničke rezultate i na pobošljanju turističke slike na teritoriji AP Vojvodine i jedan od najboljih pokazatelja jeste ako turizam merimo prema rekordnoj 2019. godini, prema Svetskoj turističkoj organizaciji, i ako je poredimo sa 2023. godinom, imamo oko 200 hiljada turista više koji dolaze na teritoriju Vojvodine. Ako uporedimo broj noćenja, govorimo o 1.384.000 noćenja u rekordnoj 2019. godini, odnosno 1,9 miliona noćenja u 2023. godini“, rekao je resorni pokrajinski sekretar, dodavši da je navedeno rezultat zajedničkog rada dve vlade, odnosno Ministarstva i Sekretarijata, kako na izgradnji i adaptaciji postojeće, tako i na izgradnji nedostajuće turističke infrastrukture.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je značajna sredstva u protekle četiri godine opredelio za oblast turizma i ugostiteljstva, a posebno početkom tekuće godine kada je realizovan konkurs sa ukupno 400 miliona dinara opredeljenih ovoj rastućoj grani privrede.

,,Zahvaljujem se Ministarstvu turizma i omladine na inicijativi da se pomogne razvoju seoskog, ruralnog turizma, jer, složićete se, kada kažemo salaši, pomislimo na Vojvodinu. Upravo zato ovo jeste velika pomoć i onome što radi Sekretarijat za privredu i turizam“, dodao je Ivanišević.

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj i unapređenje ruralnog turizma, a pravo na dodelu sredstava mogu da ostvare privredna društva, pravna lica ili preduzetnici koji obavlja ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima za smeštaj u ruralnom području, poput salaša, etno kuća ili seoskih turističkih domaćinstava, evidentirani u sistemu e-Turista, kao i fizička lica u ugostiteljstvu u okviru seoskog domaćinstva.

,,U pogledu konkursa, raspisujemo ga prvi put ove godine, ovo je pilot projekat, te ćemo pokušati da na najbolji način alociramo ta sredstva. Radi se o 150 miliona dinara, koja su namenjena za razvoj infrastrukture za nadogradnju, rekonstrukciju, dodatno opremanje objekata. U pitanju su bespovratna sredstva, koja su dovoljna da se jedan objekat seoskog domaćinstva dodatno unapredi kako bi privukao više turista. Na taj način će korisnik pomoći i sebi i opštini, ali i celokupnoj turističkoj privredi“, rekao je državni sekretar.

Kandić je istakao da je rok za podnošenje Zahteva i prateće dokumentacije 15. april 2024. godine, a podnosilac može da ostvari pravo na dodelu sredstava podsticaja u iznosu do 90 odsto od ukupne vrednosti Projekta, u maksimalnoj visini pojedinačnog podsticaja od 2,9 miliona dinara, sa učešćem od 10 odsto, a sve pojedinosti su sadržane u tekstu konkursa objavljenog na internet stranici Ministarstva turizma i omladine.

Državni sekretar, Uroš Kandić, je podsetio i na novi zajednički projekat o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru, koje će umnogome doprineti razvoju turizma u beočinskoj opštini i celoj Vojvodini. Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisan je između Ministarstva turizma i omladine, Opštine Beočin, Agencije za upravljanje lukama i Direkcije za vodne puteve.

,,Pokrajina je itekako važna kada su u pitanju dozvole, lokacijski uslovi i ostala proceduralna pitanja koja moramo zajednički uraditi“, dodao je Kandić.