Ivanišević: Značajnija podrška manifestacionom turizmu i međunarodnim festivalima prvi korak ka ponovnom uspostavljanju globalnih brendova iz Srbije

Novi Sad, 1. jul 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, sastao se danas sa predstavnicima Fondacije ,,EXIT“, sa kojima je razgovarao o podršci manifestacionom turizmu, te o organizaciji i ovogodišnjem ,,EXIT“ festivalu, koji se održava tradicionalno na d 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

,,EXIT“ festival, kao trostruki dobitnik nagrade za najbolji evropski festival, do sada je posetilo blizu četiri miliona gostiju, iz preko 100 zemalja sveta, i jedan je od vodećih globalnih brendova koji su poteklih iz Srbije. U prethodne dve decenije, ovaj festival je umnogome uticao na promociju Srbije, a posebno Grada Novog Sada, kao turističke destinacije, sa posebnim mestom na mapi svetski poznatih i priznatih festivala.

Pokrajinski sekretar Ivanišević je ovom prilikom pozdravio ponovno održavanje festivala u Novom Sadu, na prepoznatljivoj lokaciji popularne ,,Đave“, koji će se ove godine, na jubilarnu dvadesetogodišnjicu, održati u skladu sa odlukama i merama Kriznog štaba koji je dao saglasnost na sam koncept i mere predostrožnosti preduzete od strane organizatora, a koje se primenjuju kako na domaće, tako i na strane goste.

,,Veoma je važna činjenica da se festival EXIT nastavlja održavati u Srbiji i to u Novom Sadu na prepoznatljivoj Petrovaradinskoj tvrđavi, jednom od najznačajnijih kulturoloških, istorijskih  i turističkih znamenitosti i resursa Grada Novog Sada. Pokrajinska vlada je prepoznala značaj festivala i već godinama pruža podršku, kao jednom od najznačajnijih festivala koji brendira našu zemlju i stavlja Novi Sad na mapu svetski poznatih festivala, što rezultira generisanje velikog broja domaćih i stranih tržišta koji zbog njega dolaze u Novi Sad, pa samim tim i u Vojvodinu. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam tajođe podržava ovu manifestaciju kao jedan od najznačajnijih turističkih događaja u zemlji“, naglasio je Ivanišević.

On je napomenuo da mere usled pandemije jesu imale efekta, te da je mogućnost održavanja brojnih manifestacija i festivala, kako regionalnog, tako i međunarodnog tipa, upravo njihov pozitivan ishod. Pored toga, sam uticaj organizatora i izvođača koji su se odazvali pozivu na učešće, jeste višestruk, s obzirom da ima za cilj kako promovisanje povratka u ,,normalne tokove“ i unapređenje manifestacionog turizma, tako i na podizanje svesti o važnosti vakcinacije, te borbu za mentalno zdravlje mladih, ozbiljno narušeno tokom proteklih petnaest meseci.

,,EXIT“ festival će biti organizovan u skladu sa Safe Events Srbija Protokolom, po kome je moguće bezbedno organizovati manifestacije u Republici Srbiji. Glavni segment Protokola podrazumeva ograničenje ulaska na one koji su vakcinisani, imaju antitela usled preležanog virusa Kovid-19, ili su negativni na kovid testu. Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima širom Evrope, koja su dokazala da je rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv.

Organizatori ističu da će uz primenu odredaba ovog Protokola, ,,EXIT“ festival biti jedno od najbezbednijih mesta okupljanja.