Ivanišević: Dodeljeno pet miliona dinara za subvencionisanje razvoja i revitalizacije umetničkih i starih zanata u Vojvodini

Novi Sad, 4. oktobar 2021. – U svečanoj sali Udruženja samostalnih zanatlija Grada Novog Sada, danas su simbolično uručeni ugovori korisnicima sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na osnovu Javnog konkursa kojim se subvencionišu preduzetnici, mikro i mala pravna lica za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata, odnosno poslova domaće radinosti.

Sekretaijat je na ovaj način dodelio ukupno pet miliona dinara radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički ili stari zanat ili posao domaće radinosti, u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva u AP Vojvodini.

Namena dodeljenih sredstava jeste nabavka opreme, ili repromaterijala, a pojedinačni iznosi su odobravani u visini do 100 odsto od kupovne vrednosti po projektu aplikanta, sa uračunatim PDV-om.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, ukupan iznos je usmeren ka 24 korisnika, od kojih 2,5 miliona dinara za tekuće (13 korisnika) i 2.5 miliona dinara za kapitalne subvencije (11 korisnika).

,,Stari zanati su važni zbog tradicije, bez koje  će nas vetrovi oduvati, a s druge strane važni su i zbog turizma, jer nema turističke manifestacije bez starih zanata kao nešto što jeste autentično i privlači velik broj posetilaca. Ideja jeste da se ova praksa i naredne godine nastavi sa većim iznosom, ali i da u programe zapošljavanja uvedemo posebnu kategoriju, a to je obuka novozaposlenih za stare zanate. Zanati su važni i kroz očuvanje kulture manjinskih zajednica, jer oni u većini slučajeva karakterišu njihovo biće. Zanati su skup proizvodnje, turizma, tardicije i očuvanja multietničnosti po čemu je Vojvodina nadaleko poznata“, rekao je Ivanišević.

Konkurisala su privredna društva i preduzetnici čija je delatnost u oblasti starih i umetničkih zanata, a na osnovu Pravilnika o određivanju poslova u ovoj delatnosti kao i o načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata na teritoriji AP Vojvodine, koji su upisani u registar Agencije za privredne registre.

Među korisnicima sredstava jesu mnogobrojne zanatlije iz čitave pokrajine, od sarača do kožara, od krojača do drvodelja, te umetničkih livnica, što jasno pokazuje opredeljenost stanovništva da aktivno radi na očuvanju tradicionalne proizvodnje kako bi ova privredna delatnost nastavila da živi i na neki svojstven način ide u korak s vremenom i modernim tokovima, a opet da ne izgubi svoju svrhu i osobenost.

Ugovore zanatlijama su zajedno uručili pokrajinski sekretar Ivanišević i predsednik Udruženja, Slavko Novaković, domaćin današnjeg susreta.