,,Дан отворених врата“ у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад

 

Нови Сад, 14. децембар 2017. – „Дан отворених врата“ у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, одржан је данас у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам у присуству бројних заинтересованих како одраслих, тако и средњошколаца. Едукативни центар је изабран да испред Европске уније и Европске комисије „European Vocational  Skills Week  2017“ организује овај догађај на којем је представљен  рад Центра, обуке које се спроводе као и услуге које пружа.

Помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам, Бранислав Бандић, истакао је значај дуалног образовања, те могућности преквалификација и доквалификација за потребе тржишта рада, а то је први корак који мора да се начини, како за појединца тако и за друштво.

,,Данас није довољно имати средњошколску или факултетску диплому, познавање рада на рачунару, знање само једног језика, већ морате поседовати одређене вештине. Секретаријат ће и у наредној години наставити да подржава микро и мале привредне субјекте, занатство, креативну и социјалну економију, кластер организације и инкубаторе. Подршка запошљавању и туризму се такође наставља. Настојаћемо да новим идејама и концептима учинимо да наша привреда буде конкурентна изазовима у 21. веку“, рекао је Бандић.

Окупљенима су се  обратили и директор Едукативног центра, Ђурађ Милановић, директор Службе зa реaлизaцију прогрaмa рaзвојa АП Војводине, Дејан Авдаловић, као и представник Покрајинске националне службе за запошљавање. Догађају су присуствовали и помоћници покрајинског секретара привреду и туризам, Катица Узелац и Сергеј Тамаш.

Учесници ће бити у могућности да погледају практичну демонстрацију обука као што су обука за заваривача, руковаоца грађевинским машинама, књиговодство, фризера, маникира, педикира, информатичко описмењавање, знаковни и  енглески језик, као и да учествују у радионицама.

Центар су посетили и матуранти средњих школа којима су представљене могућности додатног усавршавања професионалних и радних вештина доступне по завршетку школовања. За њих су овим поводом организоване радионице у сарадњи са Националном службом за запошљавање Нови Сад на тему планирања каријере, вештина комуникације приликом конкурсисања за посао, као и писање радне биографије.