Дан женског предузетништва у организацији Покрајинске владе и Уније послодаваца Војводине

У холу Покрајинске владе данас је достојно обележен Дан женског предузетништва – WED, на ком су се присутнима обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, председник Уније послодаваца Станко Крстин и амбасадорка за Србију Дана женског предузетништва Ксенија Влаовић. Текстови, афоризми и мудрости Савете Суботић, борца за национални и културни препород жена, за еманципацију, васпитање и образовање деце, али и прве председница Кола српских сестара, обогатили су отварање данашње свечаности која велича улогу жене у друштву.

Потпредседник Покрајинске владе се овом прилико осврнуо на ситуацију у друштву и привреди, те место и улогу жене у предузетништву, као и на чињеницу да је у Србији око 60 одсто радно способних жена незапослено или раде на мање плаћеним пословима од мушкараца, и истакао да је обележавање овако значајног датума од велике важности за све актере и доносиоце одлука у једном друштву. ,,У Војводини се већ годинама подстиче женско предузетништво и постигнути су значајни резултати, који би требало да представљају инспирацију и на нивоу Републике, како би се мере које се спроводе у Војводини спроводиле у читавој земљи. Још 2006. године смо добитници значајне награде Савета Европе у области женског предузетништва, а преко Гаранцијског фонда АП Војводине, подстакли смо велик број жена да крену овим путем. Покрајинска влада је прва влада у Европи која је претпрошле године увела меру подршке и помоћи женама жртвама насиља да се запосле, финансирањем једногодишње зараде код предузетника. Значајна је чињеница да је од 16 предузетника који су узели учешће у овом позиву, чак њих 13 заправо предузетнице“, рекао је Васин.

Мирослав Васин је такође истакао да је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова у овој години усмерио око 11 милиона динара невладином сектору за организовање и спровођење обука за предузетнице у граду и у руралним подручјима: ,,Кроз ове обуке, велики број жена је оспособљен да крене путем предузетништва. Поред тога, последњих година покушавамо да путем едукација и обука у Едукативном центру у Новом Саду, усмеримо што већи број жена ка успешном предузетништву, тако што ће стицати адекватна знања и вештине пословања. Све наведене мере функционишу у Покрајини. Републичке институције ће имати пуну подршку Покрајинске владе, као и искуства из Војводине у реализацији својих мера“, истакао је потпредседник Покрајинске владе рекавши да данашњи дан уједно и опомиње, али и шири оптимизам у погледу борбе против насиља над женама и активне и сверастуће улоге жена у привреди.

У име организатора Уније послодаваца Војводине говорио је њен председник Станко Крстин је истакао да је еманципована жена, економски независна довољно јака да се одупре свим недаћама, изазовима и неправдама, а посебно насиљу у породици. ,,Унија послодаваца Војводине делује на територији покрајине, у жељи да помогне женама да оснежа своје предузетништво. Уопштено гледајући, и мушкарци и жене су равноправни, али пракса показује да је стварни положај жена у нашем друштву евидентно је да је потребно још много тога урадити на том пољу. Свега 25 одсто жена су предузетници, а свега 17 одсто жена су власнице пољопривредних газдинстава, а само 5 одсто су председнице општина, што значи да су увек у мањем броју заступљене. То је стварност и оно од чега се полази“, рекао је Крстин.

Амбасадорка за Србију Дана женског предузетништва Ксенија Влаовић је истакла да је овај дан глобални покрет који промовише женско предузетништво, а први пут је обележен 14. новембра 2014. године уз подршку Уједињених нација и Стејт дипартмента Сједнињених држава, а прослављен је у 144 земље широм света. Амбасадорка се захвалила свим женама које су се у последњих десет година залагале за ширење идеје о женском предузетништву, које су настојале да објасне шта то подразумева, како би се код жена створи свест о потреби едукација, о могућностима да остваре своје пуне потенцијале започињањем сопственог бизниса, као и да створе подстицајно окружење за развој женског предузетништва.

Данашњу свечаност употпунили су и радни панели у Скупштине АП Војводине, на којима су учествовали бројне истакнуте личности из области равноправности полова, из света науке и привреде, попут Фуаде Станковић са UNESCO катедре за предузетништво УНС, директорке Академије женског предузетништва Јане Забунов и многих других.