Војводина ће се најбоље припремити за коришћење програма ЕУ намењених развоју пољопривредне производње

Нови Сад, 15. јануар 2016.Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду Мирослав Васин обратио се данас у Нештину представницима локаних самоуправа, туристичких организација и произвођачима вина из Војводине, који су у винарију породице Курилић („Gaston Wine House“), данас дошли да присуствују презентацији словеначких искустава поводом коришћења средстава из ИПАРД програма Европске уније, у области виноградарства и производње вина.

 

Војвођанским винарима, привредницима и туристичким посленицима биће понуђен увид у најбоља искуства из праксе, и представљен део процедуре за конкурисање бесповратних средства у оквиру ИПАРДА. Овакав задатак обавиће представници развојних институција из Словеније са којима Регионална развојна агенција Бачка последње две године успешно развија пројектну сарадњу. Реч је о партнерима из Словеније: Развојним центром „Срце Словеније“ из Литије и Локалном акционом групом (ЛАГ), који од јуче бораве у посети нашој покрајини, која је подржала ову сарадњу.

Уочи почетка данашње презентације, потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин је истакао представницима медија да је одржавање оваквих сусрета изузетно значајно у склопу наших припрема на путу за улазак у Европску унију.

„Морамо једноставно да се припремамо да на најбољи могући начин користимо програме и средства, која су намењена земљама које су на путу да постану део Европске уније. Сигурно је да је ИПАРД програм један од најважнијих за пољопривреднике у Војводини, за развој туризма и винарства, виноградарства и свега онога на чему базирамо развој Војводине. Сигурно је да ћемо морати ући спремни у процесе, који ће омогућити да наши пољопривредници, винари, туристички посленици и привредници користе ова средства за унапређивање руралног развоја Војводине, туристичких и пољопривредних потенцијала. Ми смо у Војводини створили све предуслове да можемо бити спремни за почетак коришћења овог програма. Основали смо благовремено развојне агенције и Срема и Баната и Бачке, и на нивоу Покрајине створили развојне потенцијале да можемо испратити све неопходне активности. Тако смо кроз дестинацијски менаџмент, користећи искуства Истре, покушали да повежемо наше општине у Бачкој и Срему у један систем, који ће имати јединствену туристичку понуду. Укључили смо се пуним капацитетима у реализацију Дунавске стратегије у области туризма. Захваљујући субвенцијама намењеним виноградарима, дошло је последњих година до значајног унапређивања винарства у Војводини. Данас имамо велики број винара, који производе вина изузетног квалитета, који је достигао земље које су биле далеко испред нас. Сада само остаје да кроз ИПАРД и друге програме, ове наше винарије учинимо онолико атрактивним за пријем туриста и туристичку понуду као што су то винарије у Словенији, Мађарској и Хрватској. Овакве радионице су драгоцене, јер представљају једну карику у том низу припрема за коришћења програма као што је ИПАРД, али и свих других који нам буду на располагању како будемо напредовали на нашем путу ка Европској унији.“

Пред почетак радионице намењене произвођачима вина и виноградарима из Војводине, у оквиру пројекта Успостављање дестинацијске менаџмент организације на подручју Фрушке горе и око Дунава, који има подршку Покрајинске владе, присутнима се обратила и директорка Развојног центра „Срце Словеније“ Александра Градишек.Она је рекла је да је Развојни центар основан пре 15 година од стране локалне самоуправе, у циљу интеграције у европске програме. И према њеним речима био је то прави пут, јер је до сада ова развојна институција реализовала 23 европска пројекта са партнерима из европских држава. Један од најзначајних аспеката реализације ових пројекта био је едукација кроз коју је прошло 13.000 учесника на тему предузетништва, маркетинга и других области, где су остварене добре везе и могућности за напредовање у пољопривреди, као и другим привредним областима. Циљ развојног центра је да развија рурални део Словеније кроз туризам, удруживање привредника и подршку општина. Представници из Словеније уверени су да имамо прилику да сва средства искористимо, као што је то пошло и њима за руком.

Директор Регионалне развојне агенције Бачка Срђан Везмар је истакао да је важно успоставити сарадњу између привредних и туристичких субјеката у Војводини и Словенији. Он је истакао да је успостављање дестинацијске менаџмент структуре ДМЦ „Дунав“ на простору Војводине, чији су представници били и данас овде, важан стратешки пројекат који подразумева повезивање малих произвођача и туристичких понуђача, као и девет општина, а за који је добијена подршка два покрајинска секретаријата.

Винари из Словеније лично ће представити своја искуства са конкурисањем за ИПАРД програм, а Жељко Савич, председник ЛАГ „Срце Словеније“, која је једна од најуспешнијих у Словенији, упознао је присутне са пројектима и циљевима ове локалне акционе групе која је посебно усмерена на туризам и самоодрживост.

Презентацији у Нештину, присуствовали су и представници Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.