У просторијама специјализоване куће ракије и вина ,,Кривина” покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и директор Сертификционог тела за сертификацију система менаџмента ДОО ,,Панцерт Нови Сад” Милош Родић, доделили су сертификате након успешно завршеног пројекта ,,Сертификацијa и стандардизацијa произвођача јаких алкохолних пића”.
Иванишевић је истакао да је поред концепта промоције врхунских вина из Војводине, уједно и промоција воћних ракија овог подручја, с обзиром да је одређен број веома квалитетних дестилерија на територији Покрајине.
,,Идеја јесте да им омогућимо да добију те стандарде како би равноправно изашли на тржиште, али и како би заштитили потрошаче од злоупотреба. Сви они који стекну стандарде, стичу све услове да на промоцији свих винара и на свакој манифестацији коју организује Покрајински секретаријат буду заступљени. Ракија јесте локални бренд Србије. Желимо да промовишемо причу да уз промоцију локалне гастрономске понуде, ракија буде саставни део те понуде, јер на тај начин истичемо све наше специфичности“, истакао је Иванишевић.
Милош Родић је истакао да је иницијатива за овим поступком потекла из Покрајинског секретаријата за привреду и туризам како би се пружила подршка малој привреди.
,,На овај начин ћемо помоћи кроз саму оцену квалитета безбедности производа и услуге код произвођача јаких алкохолних пића. Као сертификационо тело смо ишли до сваког произвођача и урадили контролу на терену, осведочење и вредновање њихових поступака како саме процесне производње, тако и тока производње и контроле безбедности готових производа“, рекао је Родић, додавши да је од укупно двадесет пријављених на овај први пројектни циклус, њих десет понело сертификат.
Сагласно Уговору о набавци услуге са наменом сертификације и стандардизације, укупно десет произвођача јаких алкохолних пића са територије АП Војводине је сертификовано у складу са HACCP системом.
Десет произвођача јаких алкохолних са територије Војводина је доставило комплетну документацију која је захтевана Конкурсом за доделу средстава за финансирање трошкова сертификације и стандардизације произвођача јаких алкохолних пића за систем менаџмента квалитетом SRPS ISO 9001 и систем безбедности и квалитета хране SRPS EN ISO 22000 и HACCP.
У периоду од септембра до октобра текуће године, стручна комисија сертификационог тела ,,Панцерт Нови Сад“ је спровела процедуру стандардизације и сертификације како на терену, тако и увидом у предметну документацију, након чега је донета одлука.
Период важења сертификата за овогодишње кориснике, који су претежно произвођачи воћних ракија, је три године, с тим да се обезбеди обављање надзорних провера једном годишње.
Покрајински секретаријат за привреду и туризам је сносио трошкове поступка, те је сертификација за кориснике била бесплатна.