Иванишевић о новом расту у области туризма у Војводини: 6,6 одсто више долазака и 5,2 одсто више ноћења у Покрајини

Према најновијим подацима, односно кретањима макроекономских индикатора у АП Војводини, а као резултат активне политике улагања у област туризма коју спроводи Покрајински секретаријат за привреду и туризам, на територији АП Војводине, забележен је нови пораст броја туриста.

У периоду од јануара до јула 2024. године, на територији Војводине, забележен је значајан раст броја пораст броја долазака туриста од 6,6 одсто, и раст броја ноћења од чак 5,2 одсто, у односу на исти период у прошлој, веома успешној, години, што покрајину несумњиво чини брзорастућом регијом у овој области.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истиче да су ови подаци веома важни и одражавају заједништво и синхронизованост у програмима подршке на републичком и покрајинском нивоу, те одражавају напредак у сектору туризма и угоститељства, доприносећи укупном економском расту региона.

Према његовим речима, а на основу нових показатеља, Војводину у периоду јануар – јул 2024. године посетило укупно 411.693 туриста, тачније чак 16 одсто укупних долазака на нивоу целе државе, од чега су половину долазака чинили доласци домаћих туриста, а половину страни држављани.

,,Можемо се похвалити чињеницом да је укупан број регистрованих ноћења туриста у Војводини од почетка године, укључујући и најновије параметре из јула месеца, износио 1.139.033 или 15,5 укупних ноћења туриста забележених у Републици Србији, у истом периоду, што јесте повећање од 5,2 одсто.  Од укупног броја ноћења у Војводини, показатељи су скоро уједначени, с тим што благу предност носе страни туристи, тачније 53 одсто, док су домаћи туристи остварили 47 одсто, што свакако показује да не јењава интересовање наших људи за домаће дестинације, превасходно за Војводину као посебну туристичку регију“, рекао је Иванишевић.

Секретар је додао да су и подаци и на међугодишњем нивоу веома охрабрујући и стимулативни, с обзиром да је број ноћења домаћих туриста у Војводини повећан је за 0,8 одсто, а број ноћења страних туриста за 9,5 одсто.

Активном политиком улагања у област туризма и угоститељства, Покрајински секретаријат за привреду и туризам је преко својих програмских мера у континуитету улагао и наставља да улаже у област туризма и угоститељства, што је резултирало значајним растом броја туриста и ноћења и у 2024. години, на територији АП Војводине. Ови резултати доприносе укупном економском расту Покрајине, као и унапређењу конкурентности, те новим могућностима за излазак на домаће и страна тржишта.